SVE VEĆI PRITISAK NA IZRAEL: Amerikanci upozoravaju da je ZBOG JEDNE STVARI MOGUĆ STRATEŠKI PORAZ

Izvor: SrbijaDanas.com, 06.Dec.2023, 11:12

SVE VEĆI PRITISAK NA IZRAEL: Amerikanci upozoravaju da je ZBOG JEDNE STVARI MOGUĆ STRATEŠKI PORAZ

Najviši državni funkcioneri upozoravaju da Izrael mora da izbegne civilne žrtve.

Dok se priprema na potpunu kopnenu invaziju južnog dela Pojasa Gaza, Izrael je pod sve većim pritiskom međunarodnih partnera da osigura sigurnu evakuaciju civilnog stanovništva.

Američki predednik Džo Bajden i drugi visoki američki funkcioneri upozorili su svoje izraelske kolege da moraju izbeći onu vrstu masovnog internog raseljavanja civila koje je usledilo nakon izraelskog >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << bombardovanja severne Gaze.

Od napada Hamasa na Izrael 7. oktobra, oko 1,8 miliona palestinskih civila prisilno je raseljeno iz svojih domova u Gazi, što je gotovo tri četvrtine ukupnog stanovništva Gaze. Više od 15.200 Palestinaca ubijeno je u Gazi, među kojima je 70 posto dece i žena.

Američki ministar obrane Lojd Ostin upozorio je Izrael da rizikuje "strateški poraz" ako ne zaštiti palestinske civile u Gazi.

- U ovakvoj borbi fokus je civilno stanovništvo. A ako ih naterate u naručje neprijatelja, zamenićete  taktičku pobedu strateškim porazom - rekao je Ostin tijekom vikenda, govoreći na Reaganovom nacionalnom obrambenom forumu u Kaliforniji.

Bajdenova administracija je pozvala Izrael da uči iz lekcija američke vojske u borbi protiv Islamske države u Iraku. Kao i Hamas, ISIS je bio sakriven među civilnim stanovništvom u gusto naseljenim urbanim područjima.

- Međunarodna koalicija protiv ISIS-a naporno je radila na zaštiti civila i stvaranju humanitarnih koridora, čak i tokom najtežih bitaka. Lekcija nije da možete pobediti u urbanom ratovanju štiteći civile. Lekcija je da u urbanom ratovanju možete pobediti jedino ako zaštitite civile - kazao je Ostin.

Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je u petak da su izraelski zvaničnici s njim podelili svoje planove o tome kako planiraju zaštititi civile u sledećoj fazi vojnih operacija te je rekao da će SAD pažljivo pratiti kako se situacija odvija na terenu.

Izraelska vojska pojačala je u subotu vazdušne napade na jugu Gaze i naredila stanovnicima pojedinih palestinskih pograničnih gradova da napuste svoje domove.

- Kritično je da Izrael porazi Hamas. Ali, ako nastave ubijati ovoliko civila, samo će ih ojačati -  upozorio je američki demokratski kongresmen Set Multon, a prenose mediji.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.