SVE SU VEĆ ZNALI?! Bela kuća imala informacije o Prigožinu - ovoga su se plašili

Izvor: SrbijaDanas.com, 25.Jun.2023, 12:26

SVE SU VEĆ ZNALI?! Bela kuća imala informacije o Prigožinu - ovoga su se plašili

Sredinom juna američke obaveštajne agencije su dobile podatke koji ukazuju na to da Evgenije Prigožin priprema pobunu i upozorile Belu kuću na to.

Prema izvorima lista, američki obaveštajci su dobili "dovoljno signala" koji ukazuju da se priprema pobuna, ali nisu znali prirodu planova Prigožina i konkretan trenutak njihovog sprovođenja. Tokom protekle dve nedelje, agencije su obavestile Belu kuću, kao i zvaničnike Stejt departmenta, Pentagona i Kongresa o razvoju >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << događaja.

Prema pisanju Njujork tajmsa, američki zvaničnici su odlučili da ne objave te podatkejer su se plašili da će ih Rusija optužiti za planiranje državnog udara. Pored toga, primećuje list, oni nisu želeli da pomažu ruskim vlastima.

Američka Bela kuća je ranije saopštila da prati dešavanja u Rusiji. Predsednik Džozef Bajden je o njima razgovarao sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, britanskim premijerom Rišijem Sunakom i nemačkim kancelarom Olafom Šolcom.

U noći 24. juna jedinice grupe "Vagner" zauzele su štab Južnog vojnog okruga u Rostovu na Donu. Evgenije Prigožin je optužio oružane snage Rusija da su, navodno, izvele napad na kampove "Vagnera" - to su demantovali i Ministarstvo odbrane i FSB.

Protiv Prigožina je pokrenut krivični postupak za organizovanje oružane pobune. Kasnije je predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko, u dogovoru sa predsednikom Vladimirom Putinom, razgovarao sa Prigožinom, nakon čega je Lukašenkova pres služba saopštila da je Prigožin prihvatio njegov predlog da se preduzmu koraci za deeskalaciju situacije.

Kako je objasnio pres-sekretar predsednika Rusije Dmitrij Peskov, Prigožin će otići u Belorusiju, a krivični postupak protiv njega biće obustavljen.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.