SVE OČI UPRTE U BEOGRAD Danas su se sastali MOĆNICI IZ CELOG SVETA u Areni, evo šta su govorili

Izvor: Blic, 03.Dec.2015, 15:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SVE OČI UPRTE U BEOGRAD Danas su se sastali MOĆNICI IZ CELOG SVETA u Areni, evo šta su govorili

U Beogradu je počela dvodnevna Ministarska konferencija OEBS na kojoj učestvuju ministri spoljnih poslova i zvaničnici 57 zemalja članica i partnerskih zemalja. Bulevar Zorana Đinđića na Novom Beogradu biće zatvoren za saobraćaj u oba smera.

Saobraćaj na auto-putu, na deonici od Aerodroma Nikola Tesla do "Kombank arene" i od arene do Mostarske petlje, povremeno će biti zaustavljan zbog održavanja Ministarskog samita OEBS-a.

Načelnik Odeljenja za kontrolu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i regulisanje saobraćaja u MUP-u Boban Milinković rekao je da će povremene obustave saobraćaja biti na više ulica u gradu, ali da će obustava trajati kratko, od 15 do 20 minuta, koliko je potrebno da prodju pratnje odredjenih ličnosti.

Šefovi diplomatija SAD i Rusije Dzon Keri i Sergej Lavrov razgovarali su danas na marginama Ministarskog sastanka OEBS u Beogradu u prostorijama ruske delegacije.

Na dvodnevnom Ministarskom sastanku OEBS, pored Kerija i Lavrova, učestvuje još oko 40 ministara spoljnih poslova, šefica diplomatije EU Federika Mogerini, kao i generalni sekretar Saveta Evrope Tjoborn Jagland.

Ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov zahvalio je danas na iskrenoj solidarnosti koju je Srbija pokazala prema Rusiji u slučaju turskog obaranja ruskog aviona i zahvalio istovremeno na čvrstom stavu Srbije da se svi problemi mogu rešavati dijalogom i bez jednostranih nametanja.

Lavrova, koji učestvuje na 22 ministarskoj konferenciji OEBS u Beogradu je primio predsednik Srbije kojem je ruski ministar zahvalio na ličnom i na učešću jednice Vojske Srbije na Paradi pobede 9. maja u Moskvi.

Kako je rekao, i to je simbol zajedništva naših naroda i istovremeno ukazao na spremnost za jačanje i razvijanje saradnje u svim oblastima.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa visokom predstavnicom Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Federikom Mogerini na marginama dvodnevnog Ministarskog saveta OEBS koji je u toku.

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić sastaće se sutra, u okviru 22. OEBS Ministarske konferencije, sa ministrom spoljnih poslova Nemačke Frankom Valterom Štajnmajerom, a nakon toga i sa šefom doplomatije Ruske Federacije Sergejem Lavrovom.

Kako je saopšteno iz Nemanjine 11, susreti su zakazani u Vili Bokeljki.

Obraćanje novinarima planirano je 9.30 sati sa ministrom Štajnmajerom, a u 13.45 časova sa ministrom Lavrovim, stoji u saopštenju Kancelarija za saradnju sa medijima Vlade Srbije.

Predsednik Tomislav Nikolić zahvalio je šefu ruske diplomatije Sergeju Lavrovu na pomoći i podršci Rusije i poželeo mu da u Beogradu razgovara s onima s kojima trenutno ne razgovara u dovoljnoj meri.

Više čitajte u odvojenoj vesti.

Na Ministarskog samitu OEBS sastali su se brojni zvaničnici iz čitavog sveta. Prenosimo delić atmosfere ovog prvog dana.

Generalni sekretar Saveta Evrope Torbjorn Jagland izjavio je danas da je ohrabrujuće videti da Srbija radi na pomirenju u regionu i da napreduje u reformama i najavio pojačanu saradnju u oblasti unapređenja pravosuđa.

“Ako nemate nezavisno nekoruptivno pravosuđe teško je da se ide sa drugim reformama, posebno ekonomskim”, rekao je on nakon sastanka sa premijerom Srbije tokom ministarske konferencije Organizacije za evropsku bezbednost i

saradnju (OEBS) u Beogradu.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je Srbija tražila pommoć Saveta Evrope za unapređenje pravosuđa i da će jačati tu saradnju.

Jedan od najviših predstavnika američke administracije, državni sekretar Džon Keri danas je izjavio da je potrebno "pronaći" sirijske ili arapske kopnene trupe za borbu protiv džihadista Islamske države i da ta militantna organizacija neće biti poražena samo vazdušnim udarima.

Više čitajte u odvojenoj vesti.

Veliki broj novinara, snimatelja i fotoreportera danas je "okupirao" Kombank arenu u kojoj se održava 22. Ministarski savet OEBS, a najveću pažnju "sedmoj sili" privlači najavljeni sastanak ministara spoljnih poslova Ruske Federacije i Turske Sergeja Lavrova i Mevluta Ccavušoglua, prvi posle prošlonedeljnog obaranja ruskog aviona.

Beograd ima čast da bude diplomatska prestonica sveta i Beogradjane čini posebno ponosnim to što su Srbija i Beograd domaćini jednog od najvećih diplomatskih skupova u svetu, izjavio je danas gradski menadžer Goran Vesić povodom početka ministarskog sastanka OEBS-a.

"Beograd je u svojoj istoriji bio domaćin velikih medjunarodnih skupova koji su menjali istoriju. Tu pre svega mislim na prvu konferenciju nesvrstanih koja je održana 1961. godine i na kojoj je nastala alternativa tadašnjoj blokovskoj podeli i hladnom ratu. Naš grad je 1977-78. godine bio domaćin i samita tadašnje Konferencije za evropsku bezbednost i saradnju (KEBS) prvoj posle osnivanja u Helsinskiju, iz koje je nastao današnji OEBS", navodi se u izjavi Vesića.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.