SVE O KOVID PROPUSNICAMA: Ovo su ŠEST stvari koje morate da znate pre nego što se uputite u kafić, restoran ili klub!

Izvor: SrbijaDanas.com, 24.Okt.2021, 10:20

SVE O KOVID PROPUSNICAMA: Ovo su ŠEST stvari koje morate da znate pre nego što se uputite u kafić, restoran ili klub!

Od 22 časa sinoć, u ugostiteljske objekte moći će da se uđe samo uz validnu kovid propusnicu. Ovo je šest stvari koje bi trebalo da znate pre nego što krenete u kafić, restoran ili noćni klub.

Kovid propusnice su od sinoć neophodne za ulazak i boravak u svim ugostiteljskim objektima u zatvorenom prostoru - restoranima, kafićima, barovima i noćnim klubovima, svakoga dana od 22 časa do kraja radnog vremena.

Kovid propusnice će biti potrebne >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << i gostima i organizatorima svadbi, rođendanskih i ostalih proslava koje se održavaju u zatvorenom prostoru ugostiteljskih objekata nakon 22 časa.

Kao kovid propusnica svim građanima Srbije služiće digitalni zeleni kovid sertifikat, koji su mnogi letos već koristili za putovanje u inostranstvo ili ulazak na pojedine festivale i manifestacije.

Prilikom vakcinacije i svakog testiranja na koronavirus, građani na svoju mejl adresu dobijaju digitalni zeleni sertifikat, a mogu ga lako i brzo sami preuzeti sa portala eUprave ili, uz pokazan lični dokument, odštampati na šalteru svake Pošte.

Kovid propusnica odnosno zeleni kovid sertifikat građani pri ulasku u ugostiteljske objekte mogu pokazati na papiru ili na telefonu u digitalnom formatu.

Savetnik predsednice Vlade Vukašin Grozdić rekao je da obične pojedinačne potvrde o vakcinaciji neće važiti kao kovid propusnice.

Zeleni kovid sertifikat ima kju-ar kod i objedinjuje potvrde i podatke o vakcinaciji, svim testiranjima i preležanom kovidu 19, a da bi neko mogao da uđe u ugostiteljski objekat, odnosno da bi propusnica bila validna, neophodno je da sadrži najmanje jednu od sledećih stavki:

Svi koji se nakon preuzimanja kovid propusnice odnosno zelenog kovid sertifikata naknadno vakcinišu ili testiraju, ne moraju ponovo preuzeti ili odštampati sertifikat jer se sve promene automatski očitavaju preko kju-ar koda.

Organizatori događaja, vlasnici i zaduženo osoblje ugostiteljskih objekata u obavezi su da kontrolišu svoje goste, odnosno da utvrde da li prilikom ulaska i boravka u objektu imaju kod sebe digitalni sertifikat koji ispunjava neophodne kriterijume.

Kovid redari u ugostiteljskim objektima, kao i inspektori prilikom nadzora, moći će uz pomoć obične kamere na mobilnom telefonu, bilo kojim čitačem kju-ar koda da utvrde da li je kovid sertifikat validan, odnosno da li je u zelenom ili crvenom statusu.

Skeniranje kju-ar koda sa propusnice zapravo vodi na sajt eUprave gde su dostupni svi neophodni podaci o vakcinaciji i testiranjima na koronavirus.

Pošto kovid propusnica odnosno zeleni sertifikat na sebi nema fotografiju vlasnika, građanima na ulasku u ugostisteljski objekat može biti zatraženo da pokažu i lični dokument sa fotografijom.

Nosioci nadzora ugostiteljskih objekata i primene kovid propusnica biće sanitarna i komunalna inspekcija, kao i Komunalna milicija, ali na terenu će biti 2.400 inspektora svih 46 inspekcija u Srbiji.

Inspektori i komunalni milicioneri će u subotu i nedelju sprovoditi samo savetodavni nadzor, a od ponedeljka postoji mogućnost kažnjavanja, odnosno pisanja prekršajnih naloga.

Kazna za pravno lice je 300.000 dinara, za preduzetnike 150.000, odgovorno lice u firmi 50.000, kovid redara 30.000 i za gosta objekta 5.000 dinara.

Predsednica Koordinacione komisije za inspekcijski nadzor ministarka Marija Obradović rekla je da će lokal u kojem se nađu ljudi bez kovid propusnica morati da bude zatvoren na 24 sata, kao i da će se ići na rigoroznije mere ukoliko se narednog dana ponovi isti slučaj.

Stranci će u ugostiteljske objekte moći da uđu uz digitalni sertifikat Evropske unije ili sertifikat bilo koje zemlje sa kojom Srbija ima potpisan ugovor o priznavanju sertifikata.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.