SVE JE NAKARADNO, TEŠKO JE NAĆI LOGIKU Dodik citirao Andrića i objasnio zašto RS neće slaviti Dan državnosti BiH

Izvor: SrbijaDanas.com, 25.Nov.2023, 20:06

"SVE JE NAKARADNO, TEŠKO JE NAĆI LOGIKU" Dodik citirao Andrića i objasnio zašto RS neće slaviti Dan državnosti BiH

Dodik je pojasnio da je ZAVNOBiH održan isključivo kao priprema za AVNOЈ.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da se u Republici Srpskoj neće slaviti 25. novembar jer nije doneta nikakva odluka o tome, iako Bošnjaci pokušavaju da ga nametnu kao "dan državnosti".

- To je nacija koja pokušava da se izgradi tako da nametne drugima neke svoje vrednosti kao opšte vrednosti, što Srbi ne prihvataju. Mi možemo da prihvatimo BiH kakva >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << je u Ustavu, ali je nje sve manje. Јasno kažemo da ne prihvatamo BiH koja nije u skladu sa Ustavom i to bi trebalo da bude vrlina - rekao je Dodik na dan kada se u FBiH obeležava takozvani Dan državnosti.

On je dodao da se samo u BiH oni koji podržavaju Ustav smatraju "antiprotivnim", a oni koji ruše Dejtonski sporazum i Ustav smatraju se junacima ovog vremena, prenosi RTRS.

Prema njegovim rečima, danas u drugom delu BiH žele da nametnu 25. novembar kao neki dan državnosti i u tome istrajavaju muslimani i pozivaju se na odredbe Zemaljskog antifašističkog veća narodnog oslobođenja BiH (ZANOBiH), na čijem zasedanju su većina bili Srbi.

On je pojasnio da je ZAVNOBiH održan isključivo kao priprema za AVNOЈ, koji su, kako je naveo, uništili upravo oni koji danas hoće da slave ZAVNOBiH.

Dodik je naglasio da je tom sednicom ZAVNOBiH-a predsedavao Srbin Kecmanović koji je imao ulicu u Sarajevu, a koju su 1991. godine ukinuli.

- Sve je nakaradno. Јedino je Ivo Andrić dobro rekao 'Kada uđete u BiH, prestaje logika'. Ovde je veoma teško naći logiku. Јedino što je logično u BiH je Republika Srpska, sve ostalo nije logično - poručio je Dodik.

Komentarišući navode SDP-a da će u Banjaluci slaviti 25. novembar, Dodik je rekao da u Banjaluku svako može doći, ali da se neće obeležavati "dan državnosti" jer to nije praznik koji se obeležava u Banjaluci i taj datum Republika Srpska nije utvrdila kao svoj praznik.

Dodik je podsetio da su pre nekoliko meseci udruženja iz Republike Srpske tražila da odu pred OHR i Tužilaštvo BiH u Sarajevo, ali da je policija rekla da je to skup visokog rizika i da niko od Srba nije išao i pravio nered.

Kako je dodao, sada i policija i institucije Republike Srpske kažu da je dolazak u Banjaluku i slavljenje dana državnosti provokacija.

Dodik je naveo da je BiH ispregovarana zemlja, da nije zasnovana na emociji naroda koji tu žive, te da nikada ne bi ni postojala da se Srba ticalo.

- Patimo se zato što je neko u svetu odlučio da ne treba dozvoliti da se na Balkanu stvaraju muslimanske države, a mi treba da budemo kočnica u stvaranju tih muslimanskih država, a niko ne kaže da ćemo za to imati neki benefit. Mi od toga ništa nismo videli - zaključio je Dodik.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.