SVE JE MANJE VREMENA, MORAJU HITNO DA DELAJU: Ovo je specijalni brod koji će pomoći u spasavanju nestalih turista (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 20.Jun.2023, 18:56

SVE JE MANJE VREMENA, MORAJU HITNO DA DELAJU: Ovo je specijalni brod koji će pomoći u spasavanju nestalih turista (VIDEO)

Već je pretražena ogromna površina okeana

Obalska straža SAD saopštila je da je 30.000 kvadratnih kilometara - otprilike veličine Merilenda - pretraženo od utorka ujutro kad je prijavljen nestanak podmornice u Atlantiku.

Trenutni napori u potrazi uključuju upotrebu kanadskih aviona koji mogu da otkriju podmornice pomoću sonara. Dva istraživačka broda, uključujući i brod sa kojeg je porinuta podmornica, nastavljaju da pretražuju površinu >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << vode, saopštila je obalska straža.



"Deep Energy", brod pod zastavom Bahama koji je specijalizovan za postavljanje cevi i kablova na dubinama do 3.000 metara, pomaže u potrazi za nestalom podmornicom.

Njegovi vlasnici, "TechnipFMC" - koji posluje iz Velike Britanije i SAD - rekli su za BBC da je jutros stigao na mesto olupine Titanika kako bi pomogao u podvodnoj potrazi i spasavanju "OceanGate"-ove podmornice "Titan".

- Napor predvodi obalska straža Sjedinjenih Država uz podršku kanadske obalske straže - navodi se u saopštenju "TechnipFMC"-a.

"Deep Energy" nosi dva daljinski upravljana vozila (ROV), koja mogu zaroniti do 3.000 metara. To su podmornice bez posade, kojima se upravlja iz kontrolne sobe na matičnom brodu i povezane su kablovima dugim 1.000 metara.

Olupina Titanika leži na 3.800 metara, pa iako bi to bilo previše duboko za ROV-ove - možda će moći da pomognu u lociranju izgubljene podmornice, javlja BBC. U nestaloj podmornici nalazi se pet osoba.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.