SVE ĆE TO NAROD DA POJEDE

Izvor: Kurir, 26.Sep.2010, 10:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SVE ĆE TO NAROD DA POJEDE

Sećam se, bio sam mali, rado viđen gost u našoj kući bio je očev mentor, profesor Pavle. Voleo je iz Beograda da dođe kod nas na partiju pokera s mojim ćaletom, verovatno da bi povratio ozbiljno poljuljano pokeraško samopouzdanje iz njihovih ranijih okršaja. Ćale ga je disciplinovano puštao isključivo kad ne kockaju, to jest igraju u šale. Čim simbolični čip dobije feničansku pozadinu (poznato je da su Feničani izmislili novac, prim. aut.), svi smo znali ishod. Ćale bi me od zarađenih >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << para slao u da kupim punu šerpu tulumbi i baklava.

Sećam se profesorove priče o komšiji koji je imao poslastičarsku radnju, negde u centru Beograda, koji je sticajem okolnosti delio podrumske prostorije sa profesorovom porodicom. I taj matori poslastičar je umeo povremeno komšijama da napravi pleh baklava ili tulumbi, iz čiste komšijske pažnje. Jednom prilikom se mladi Pavle zatekao u podrumu kada je poslastičar sa aristokratskim mirom na licu vadio mrtvog pacova iz nekakvog bureta punog boze. Mlad i naivan, Pavle, zabrinut što će komšija morati da prospe nekoliko desetina litara osvežavajuće tečnosti, iz recipročne komšijske ljubaznosti reče:

- Komšija, šteta za toliku bozu...

- Ma, ne brinite... Sve će to narod popiti.

Kaže dalje matori Pavle da su od tada kolače koje su dobijali od komšije uvek bacali. A i mi smo zajebali tulumbe i baklave i prešli na „Pekabelin“ sladoled.

Nedavno sam pisao negde o video-klipu koji sam pročeprkao na sajtu Jutjub u kojem se na amaterskom snimku, veoma profesionalno montiranom, vidi kako je u marketu „Idea“ na Ušću preko originalne etikete sa cenom i datumom vakuumirane svinjske pečenice zalepljeno još nekoliko podmlađujućih etiketa sa novim datumima. Originalni datum je bio uveliko u pluskvamperfektu, a proizvod je, kako se kasnije na snimku pokazalo, bio veoma lošeg mirisa. Kako autori kažu, „ni psi lutalice nisu hteli da ga jedu“. Neverovatno, ali proizvod čiji je rok upotrebe istekao još avgusta je „nevino“ sedeo u rashladnoj komori do septembra menjajući datume, miris i boju.

Naravno, odmah mi je u oči pala činjenica da je amaterski snimak previše profesionalno montiran, pa sam pomislio da je posredi nameštaljka. Prvoosumnjičeni mi je, naravno, neko iz ekipe spin artista iz „Delte“, a drugoosumnjičeni „srbijadotokija“ patriote, koji i ne kupuju u hrvatskim i slovenačkim radnjama.

I jedni i drugi imaju motiv. Neka za sada autentičnost snimka bude sporna. Idemo dalje.

Komentari na internetu su još briljantniji. Najdraži mi je neki tip koji radi kod konkurencije koga je šefica naterala da acetonom briše datume sa paštete iz pluskvamperfekta rečima: „Sve će to narod da pojede“. Mnogo mi poznato zvuči.

Da ironija bude veća, ministar poljoprivrede, onaj mali ćelavi sa uvređenim pogledom, što nikad nisam uspeo da mu spojim sliku, ime i funkciju, istog dana kad sam saznao za video, daje prvoaprilsku izjavu nekoliko meseci pre roka:

„Za državu su najvažniji potrošači, koji moraju da dobiju zdravstveno bezbednu i kvalitetnu hranu, zbog čega je Ministarstvo poljoprivrede ove godine izvršilo skoro 1.000 kontrola objekata u kojima se proizvodi hrana. Iz prodaje je povučeno više od 170 tona neispravnog mesa i namirnica od mesa.“

Majku mu, nije valjda da smo takve sudbine? Od hiljada tona zaplenjene marihuane, alkohola bez akcizne markice i mesa, naši ministri da se drogiraju i opijaju, a mi da jedemo pokvareno meso? Mada, to je možda najlogičnije objašnjenje za njihove bajke i naše halucinacije kada ih glasamo. Da l’ da daju nama da povučemo neki dim vutre, da barem budemo u istim svetovima?

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.