SVAKOJ PORODICI PO MILION I PO: Kompanija Boing spremila veliku odštetu porodicama nastradalih u padu aviona

Izvor: SrbijaDanas.com, 23.Jun.2021, 10:18

SVAKOJ PORODICI PO MILION I PO: Kompanija "Boing" spremila veliku odštetu porodicama nastradalih u padu aviona

Američka kompanija Boing osnovala je fond od 500 miliona dolara kako bi dala odštetu porodicama 346 žrtava palih aviona Boing 737 Max.

Fond je deo dogovora sa američkim Ministarstvom pravosuđa, a kako navode iz Boinga, svaka porodica će dobiti oko 1,45 miliona dolara kada se obavi neophodna papirologija, prenosi Glas Amerike.

Boing se u januaru obavezao da će porodicama poginulih u padu aviona Lajon era 2018. godine i Etiopian erlajnsa 2019. godine isplatiti odštete.
>> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << />
Ovaj fond je samo deo dogovora od 2,5 milijardi dolara koji je Boing napravio s Ministarstvom pravosuđa pošto su tužioci optužili kompaniju da je na prevaru izdala sertifikate za bezbednost aviona koji su se srušili.

Dogovor je omogućio Boingu da izbegne sudski postupak, ali ne i građanske parnice koje se nastavljaju.

Iako je sa većinom porodica žrtava Lajon era postignut dogovor, i dalje ima brojnih otvorenih pitanja u slučaju porodica Etiopian erlanjsa, najpre zato zašto je taj tip aviona uopšte leteo posle prve nesreće.

Miistarstvo pravosuđa je ranile saopštilo da su zaposleni u Boingu odlučili da čuvaju profit nauštrb poštenja, jer su sakrili informacije od nadležne Uprave za avijaciju (FAA) o manama motora aviona 737 Max.

Boing tvrdi da je preduzeo sve što može da popravi bezbednost aviona.

Pojedini predstavnici u Kongresu tražili su da FAA izda sertifikat novim avionima i da se sprovede nezavisna istraga o tome kako se u Boingu tretira bezbednost.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.