SVAKOG DANA SMO SVE BLIŽI SUKOBU OVE DVE SILE Orbanovo obraćanje ledi krv u žilama, molili ga da o OVOME ne govori

Izvor: SrbijaDanas.com, 26.Jul.2023, 08:49

"SVAKOG DANA SMO SVE BLIŽI SUKOBU OVE DVE SILE" Orbanovo obraćanje ledi krv u žilama, molili ga da o OVOME ne govori

Premijer Mađarske Viktor Orban smatra da se veliki sukob može izbeći samo ako "veliki momci prihvate da na nebu mogu biti dva sunca"

Mađarski premijer Viktor Orban u svom godišnjem govoru polaznicima letnje škole Balvanjoš u rumunskom gradu Baile Tusnad požalio se da su mu rumunski domaćini poslali diplomatski demarš sa spiskom tema o kojima ne bi trebalo da govori.

Zamoljen je da ne raspravlja o "zapadnim vrednostima" (a Orban kaže da u evropskoj >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << politici to znači: LGBT prava, migracije i rat). I da se ne upušta u ksenofobične revizionističke procene migrantske krize, piše Večernji list.

Zvuči kao uvrnuta pretnja, ali Orban je brzo prešao na druge teme. U jednom trenutku se obračunao i sa Češkom, za koju kaže da je "praktično promenila stranu" nakon što su "federalisti napali Višegradsku grupu" (V4). Slovačka se "koleba", dodao je, a "samo Poljaci i Mađari se drže", odnosno čuvaju ono što Orban misli da grupa V4 znači i za šta se zalaže.

Tom prilikom se nije osvrnuo na činjenicu da je njegova politika prema ruskoj agresiji na Ukrajinu potpuno suprotna politici poljske vlade.

Češki premijer Petr Fijala je, reagujući na Orbanov govor, rekao da je Češka suverena država koja sama odlučuje šta će podržati ili šta želi da promeni u EU, a „apsurdna stigmatizacija sigurno neće doprineti neophodnoj saradnji centralnoevropskih država, koja zahteva međusobno poštovanje”.

Amerika i Kina da prihvate da na nebu mogu biti ''dva sunca''

U većem delu ostatka govora, Orban se bavio objavom rata između Amerike i Kine.

- Situacija je danas takva da smo svakim danom sve bliži sukobu ove dve sile - smatra Orban.

- Danas se nalazimo u najopasnijem trenutku svetske politike, kada vodeća velika sila nastoji da vidi sebe kao dobroćudnijeg, dobroćudnijeg nego što zaista jeste, i pripisuje zlu nameru svom izazivaču više nego što je opravdana. Početna pozicija obe suprotstavljene strane ne gleda na to šta su namere drugog, već na šta je on sposoban. Na ovaj način se već sprema rat. Sukob dve velike sile, pa i između njihovih vojnika, danas je verovatniji nego što vidimo odavde – smatra Orban i zaključuje da se ovaj veliki sukob ipak može izbeći ako svet, odnosno „veliki momci”, prihvate da na nebu mogu biti "dva sunca".

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.