SUZBIJANJE LARVI KOMARACA: Nepovoljna epidemiološka situacija

Izvor: SrbijaDanas.com, 31.Maj.2019, 17:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SUZBIJANJE LARVI KOMARACA: Nepovoljna epidemiološka situacija

Zbog nepovoljne epidemiološke situacije sa groznicom Zapadnog Nila, suzbijanje larvi komaraca planirano je u 99 opština, u svih 17 okruga u Srbiji.

Suzbijanje larvi trebalo bi da počne u utorak, 4. juna i trajaće do 31. oktobra.

Sprovođenje sistematskog suzbijanja larvi i odraslih formi komaraca jedan je od vidova prevencije groznice Zapadnog Nila. Preliminarni monitoring počeo 23. maja u deset okruga.

Ukoliko vremenske prilike dozvole, suzbijanje larvi >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << komaraca počeće u utorak, 4. juna i trajaće do 31. oktobra, a biće angažovana sva raspoloživa sredstva.

-Procenjeno je da u ovom momentu na teritoriji Srbije ima negde oko 60.000 hektara koje treba tretirati - rekao je mr Miodrag Rajković, šef tima za monitoring i kontrolu suzbijanja komaraca.

- Međutim, imajući u vidu ovako nepovoljne vremenske situacije, česte padavine, velike naplavine pored reka, jezera i po poljprivrednim površinama, mi očekujemo da će ta površina biti sigurno za 25% veća, to znači negde oko 75.000 hektara - istakao je Rajković.

Uz sistematsko suzbijanje larvi i odraslih formi komaraca, koje sprovode ovlašćene stručne službe, najefikasniji način prevencije groznice Zapadnog Nila je sprečavanje uboda komaraca. To se postiže izbegavanjem boravka na području sa velikim brojem insekata (šume, močvare i dr.), korišćenjem zaštitnih sredstava tokom boravka u prirodi, a u zatvorenom - postavljanjem mreža na prozore i upotrebom preparata koji odbijaju insekte (tablete, tečnost i sl.).

Simptomi bolesti nastaju 3 do 14 dana nakon uboda zaraženog komarca.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

Preti "Zapadni Nil": Suzbijanje komaraca u celoj Srbiji

Izvor: Mondo, 31.Maj.2019

Suzbijanje larvi komaraca trebalo bi, ukoliko vremenske prilike dozvole, da počne u utorak, 4. juna i trajaće do 31. oktobra i to u svim okruzima u Srbiji, preneo je RTS...Foto: MONDO/Predrag Vujić..Zbog nepovoljne epidemiološke situacije sa groznicom Zapadnog Nila, suzbijanje larvi komaraca planirano...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.