SUZBIJANJE KOMARACA U PRESTONICI SE NASTAVLJA! Ovi delovi Beograda mogu odahnuti od dosadnih krvopija (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 28.Avg.2020, 13:33

SUZBIJANJE KOMARACA U PRESTONICI SE NASTAVLJA! Ovi delovi Beograda mogu odahnuti od dosadnih krvopija (VIDEO)

Akcija će biti sprovedena uređajima sa zemlje od 19 sati do ponoći

Ekipe Sektora ekologije i unapređenja životne sredine javnog komunalnog preduzeća "Gradska čistoća" obavljaće danas tretman suzbijanja odraslih formi komaraca.

na lokalitetima Zabran, Boljevci, Jakovo, Bečmen, Petrovčić, Dobanovci 1 i 2, Ugrinovci 1 i 2, Busije, Surčin 1, 2, 3, Oružnica 1 i 2, Umka 1 i 2, Bojčinska šuma, Progar, Nautičko selo, SC "Surčin", naselje Ključ, Soko salaš.
>> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << />
Takođe, suzbijanje komaraca vršiće se i na lokacijama Ada Ciganlija, Makiš i nasip od Bloka 45 ka Ostružničkom mostu i Vinogradska.

Inače, problem prave odrasle forme, i to samo ženke komaraca jer ne mogu da opstanu bez proteina u krvi, dok se mužijaci hrane biljnim sokovima.

- Naša ekipa nastavlja suzbijanje odraslih formi komaraca svakodnevno. Mi radimo u dva termina, ako je potrebno radimo i u trećem, jutarnjem terminu. Ukupno će biti pokrimeno 195.000 hektara na teritoriji grada Beograda. Pored podizanja aviona, vršimo suzbijanje i sa zemlje. U zavisnosti od monitoringa, mi pokrivamo određene delove grada - istakla je za naš portal rukovodilac službe laboratorijskih istraživanja u JKP "Gradska čistoća" Milica Rajković.

- Povećana je mogućnost pojave virusa zapadnog Nila, zbog toga što su se stvorili uslovi, jer temperatura kontinuirano prelazi 30 stepeni. Pojavio se virus u rezervoarima, nije u pricama, ali jeste u konjima. Kod nas hvala Bogu još uvek nema obolelih od ovog virusa, ali ima u Grčkoj i Rumuniji. Očekujemo pojavu ovog virusa. Obavljaće se suzbijanje sa zemlje i iz čamaca, ali ukoliko bude bilo potrebe podići ćemo još aviona - istakla je Rajkovićeva.

Ona je i apelovala na sve pčelare da zatvore svoje pčele u trenutku zaprašivanja, budući da biocidi kojima se komarci zaprašuju mogu loše uticati na ove insekte.

- Sve pčelare apelujem da zatvore svoje pčele kako ne bi došlo do uginuća, jer su one osetljivi insekti - istakla je rukovodilac službe laboratorijskih istraživanja u JKP "Gradska čistoća" Milica Rajković.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.