SUTRA SLAVIMO SVETU PETKU: Svetiteljka se večeras ukazuje u snovima iz ova dva razloga - obavezno ispoštujte običaje

Izvor: SrbijaDanas.com, 26.Okt.2021, 13:08

SUTRA SLAVIMO SVETU PETKU: Svetiteljka se večeras ukazuje u snovima iz ova dva razloga - obavezno ispoštujte običaje

Pravoslavni vernici sutra obeležavaju veliki praznik posvećen Prepodobnoj mati Paraskevi - Svetoj Petki

U vernika pravoslavne vere, posebno žena sutra je veliki dan i crkveni praznikposvećen Prepodobnoj mati Paraskevi - svetoj Petki, jednoj od najvećih zaštitnica žena. Ova svetiteljaka u mnogim krajevima se slavi i kao krsna slava, a sutrašnji dan potrebno je provesti u postu na ulju.

Sveta Petka se prvenstveno smatra zaštitnicom žena, ali i pomoćnica bolesnim, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << gladnim i siromašnim. Njene svete mošti počivaju u rumunskom gradu Jaši. Interesantno je da su mošti prenošene iz Carigrada u Trnovo, pa iz Trnova u Carigrad, pa zatim u Beograd da bi, raznim istorijskim previranjima dospele u Jaši gde se i sada nalaze.

Kneginja Milica i monahinja Jefimija su u 14. veku molile sultana da im preda mošti svete Petke, to dokazuje jake veze ove svetiteljke sa srpskim narodom.

Prema narodnom verovanju, Sveta Petka se vernicima često javlja u snu iz dva razloga: kako bi pružila utehu i donela dobre vesti ili kao vid upozorenja da pravimo greške.

Prema starom običaju, ovoj svetiteljki se na praznik odaje poštovanje molitvom, pali se tamjan i izbegavaju se teški kućni poslovi.

Veče uoči dočeka ovog velikog praznika potrebno je provesti u molitvi, koja sledi nakon večere koju ukućani sprovode zajedno u miru i u slozi. Nakon toga, vernici bi trebalo da se prekrste tri puta, a potom domaćin iščitava molitvu posvećenu svetoj Petki.

"Pomozi Bože, Sveta Petko i Sveta Nedeljo, oprosti nas ako smo što pogrešili; pomozi mi i sačuvaj me Bože od tuđe bede neviđene; sačuvaj me od rđavih misli; pomozi sutrašnji danče; daj Bože zdravlje, dobro da spavam, rđavo da ne snim, već smilje i bosilje; daj Bože zdravlje, sreću i napredak i da zdravi i živi dočekamo sutrašnji dan!"

Ovako se obično moli samo domaćin, a žene i deca se samo tri puta prekrste. Posle molitve se spava. Glava se uvek u spavanju okreće istoku, jer se tako valja. Jedna ruka se stavi pod glavu, a druga pruži. Uvek se leže na desnu stranu, jer se tako valja.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Cvetanović čestitao Svetu Petku

Izvor: JUGpress.com, 26.Okt.2021

LESKOVAC..Svim pravoslavnim vernicima koji obeležavaju praznik Prepodobne mati Paraskeve, želim da ovaj dan provedu u krugu svojih najbližih. Sveta Petka, svetiteljka koja je pomagala bolesnima i siromašnima, zaštitnica žena, podstrek nam je za dela pobožnosti i milosrđa...Svima koji slave krsnu...

Nastavak na JUGpress.com...

UKAZALA JOJ SE SVETA PETKA NA PANJU: Svetlana iz Topole tvrdi da je ugledala čudo (FOTO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 27.Okt.2021, 11:56

Brojne su priče o neobičnim susretima sa ovom svetiteljkom..Jedna od najvećih pravoslavnih zaštitnica, Sveta Petka, prema verovanjima, mnogima je pomogla, pružila spas i onda kad je bilo najpotrebnije uslišila molitve. Ali, za ovu svetiteljku vezana je i legenda da se vernicima koji joj se mole...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.