SUTRA OBELEŽAVAMO MATIJEVDAN: Svaki vernik bi trebalo da ispoštuje OVO

Izvor: SrbijaDanas.com, 28.Nov.2022, 23:06

SUTRA OBELEŽAVAMO MATIJEVDAN: Svaki vernik bi trebalo da ispoštuje OVO

Srpska pravoslavna crkva i vernici sutra slave Matijevdan, slavu posvećenu Mateju Jevanđelisti.

U crkvenom kalendaru ovaj praznik obeležen je crnim slovom, ipak vernici sa posebnom pažnjom praznuju Svetog apostola Mateja.

Prema predanju ovaj apostol nije jeo meso, već se hranio voćem, žitaricma i povrćem. Postoji staro verovanje da na ovaj dan treba isplatiti sve dugove i poreze - sve što ste ikome dužni treba da bude vraćeno.

To je >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << inače i poželjno s obzirom da se upravo dan pre počinje sa Božićnim postom. Dobar duhovni start započnite izmirenjem dugova.

Na ovaj praznik se praktikuju razni običaji, ali najvažniji su molitva i čitanje jevanđelja po Matiji. Matej se smatra zaštitnikom carinika, poreznika, bankara i računovođa, a neke porodice u Srbiji proslavljaju Matijevdan kao krsnu slavu. Matej je bio očevidac i svedok Isusovog života i zemaljske smrti, vaskrsenja i uznošenja na nebo.

Sveti Matija je bio poreznik, a život mu se potpuno promenio kada je počeo da sledi Isusa Hrista i postao jedan od 12 apostola. Napisao je jevanđelje u Svetom Pismu, pa se naziva i jevanđelist. Propovedao je hrišćanstvo, isceljivao bolesne i kako navode mnogi spisi, činio razna čuda.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

DANAS OBELEŽAVAMO MATIJEVDAN: Svaki vernik bi trebalo da ispoštuje OVO

Izvor: SrbijaDanas.com, 29.Nov.2022, 07:50

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave svetog apostola Mateja Jevanđelistu...U crkvenom kalendaru ovaj praznik obeležen je crnim slovom, ipak vernici sa posebnom pažnjom praznuju Svetog apostola Mateja...Prema predanju ovaj apostol nije jeo meso, već se hranio voćem, žitaricma i povrćem....

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.