SUTRA JE BOGOJAVLJENJE: U ponoć obavezno pogledajte u nebo i desiće se PREDIVNA STVAR!

Izvor: Telegraf.rs, 18.Jan.2017, 20:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SUTRA JE BOGOJAVLJENJE: U ponoć obavezno pogledajte u nebo i desiće se PREDIVNA STVAR!

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju Svetog Teopempta i Teonu, praznik koji je u narodu poznat kao Krstovdan. Ovaj praznik prethodi sutrašnjem velikom prazniku Bogojavljenju i preksutrašnjem Svetom Jovanu - Jovanjdanu, koji su u crkvenom kalendaru upisani crvenim slovom.

Za Bogojavljenje vezuju se mnogi običaji i verovanja u srpskom narodu.

Na današnji dan se posti za dobro zdravlje. Prema narodnim običajima u nekim delovima Srbije na Krstovdan valja da >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << se opere sav veš i očisti kuća. U drugim, bašna današnji dan ne bi valjalo raditi kućne poslove. Veruje se da ko večeras sačeka ponoć i nebo mu se otvori, biće mu ispunjena jedna želja.

Devojke su na današnji dan predveče odlazile na reku i uplitale stabljike bosiljka, a potom se vraćale kući verujući da će te večeri usniti budućeg voljenog.

(Telegraf.rs)

Nastavak na Telegraf.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.