ŠUTANOVAC KOČI HAŠKE SVEDOKE

Izvor: Kurir, 18.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ŠUTANOVAC KOČI HAŠKE SVEDOKE

General vojske Srbije Ljubiša Diković dobio samo dva dana dopusta da bi svedočio na suđenju generalu Vladimiru Lazareviću u Haškom tribunalut

BEOGRAD - Umesto da svim optuženicima pred Haškim tribunalom država na sve načine pomaže u odbrani, i tako skida ljagu sa imena Srbije, Ministarstvo odbrane opstruiše napore generala Vladimira Lazarevića, koji se bori da dokaže da je rat na Kosovu i Metohiji bio odbrambeni.

- Ministarstvo odbrane i ministar Dragan >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << Šutanovac otvoreno opstruišu odbranu naših generala u Hagu. Konkretno, general Vladimir Lazarević ne brani samo sebe nego i državu, a država mu, umesto da mu pruži svu moguću pomoć, otvoreno odmaže - kaže za Kurir Božidar Delić, bivši general Vojske SRJ, a sada poslanik SRS.

Delić je prošle nedelje sa skupštinske govornice direktno optužio Šutanovca da su aktivnom generalu Ljubiši Dikoviću odobrena samo dva slobodna dana kako bi svedočio u Hagu kao svedok odbrane generala Lazarevića. Diković je svedočio 11. i 12. decembra, a već u petak 14. morao je da se pojavi na poslu.

- Jasno je da je Ministarstvo nedvosmisleno pokazalo šta misli o svedočenju generala Dikovića, i šta misli o odbrani Lazarevića, koji hoće da sa sebe i države skine optužbe o komandnoj odgovornosti - navodi Delić.

Nekadašnji komandant Prištinskog korpusa pokušava da opovrgne tezu da je svim srpskim snagama na Kosovu i Metohiji rukovodila “zajednička komanda”. Sam Diković je komandant Komande za obuku VS, inače za vreme NATO agresije na funkciji komandanta 37. brigade - svedočio je da je “zajednička komanda” samo termin koji je nezvanično korišćen.

Na optužbu tužilaštva da se u borbenim izveštajima 37. brigade kojom je komandovao i sam potpisao i da je on pozivao na zapovesti “zajedničke komande”, Diković je odgovorio da izveštaje nije pisao on, nego njegovi operativci, koji su najverovatnije “po inerciji” unosili naziv koji su videli u prethodnim dokumentima.

U Ministarstvo odbrane nisu želeli da odgovaraju na optužbe koje je general Delić uputio lično ministru Šutanovcu. Odgovor Kuriru bio je samo: “Bez komentara.”

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.