ŠUTANOVAC I ŽOBIMA POTPISALI SPORAZUM O SARADNJI

Izvor: Kurir, 29.Nov.2010, 18:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ŠUTANOVAC I ŽOBIMA POTPISALI SPORAZUM O SARADNJI

BEOGRAD - Ministar odbrane Srbije Dragan Šutanovac potpisao je danas s brazilskim vojnim ministrom Nelsonom Azevedom Žobimom sporazum koji otvara mogućnost za saradnju u oblasti vojne ekonomije, obrazovanja, vojne medicine, nauke i tehnike.

Nakon potpisivanja Sporazuma o saradnji u oblasti odbrane u Domu garde u Topčideru, Šutanovac je novinarima rekao da je Srbija zainteresovana i za zajednički razvoj naoružanja i vojne opreme, kao i nastup na stranom tržištu. On je dodao da >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << je Srbija svesna veličine Brazila, ali da treba imati u vidu i uspehe koje domaća odbrambena industrija postiže u izvozu naoružanja i vojne opreme u proteklih nekoliko godina.

Ministar je pozvao delegaciju Ministarstva odbrane Brazila da naredne godine poseti Sajam naoružanja i vojne opreme u Beogradu i uveri se u mogućnosti i kapacitete srpske odbrambene industrije.

- Zainteresovani smo i za iskustva koja Brazil ima u mirovnim misijama s obzirom da ta zemlja ima oko 2.200 vojnika u različitim misijama širom sveta - rekao je ministar odbrane Srbije.

Šutanovac je rekao da je današnja poseta Žobime istorijska jer nema podataka da je neki brazilski ministar odbrane ranije posetio Beograd.

Žobima je rekao da je dogovoreno da se formira radna grupa koja će definisati konkretne detalje i oblasti moguće saradnje i dodao da je njegova zemlja zainteresovana i za kooperaciju vojno-tehničkih instituta Srbije i Brazila, za koje je rekao da su institucije koje mogu mnogo da doprinesu razvoju tehnologija.

On je naveo da Brazil ima velika iskustva u mirovnim misijama i posebno istakao kapacitete koji ima Centar za obuku za mirovne misije u Rio de Žaneiru.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.