Izvor: B92, 17.Apr.2001, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

'SUSRET DIJASPORE I OTADZBINE'

U Kolarcevoj zaduzbini u Beogradu je u utorak uvece poceo trodnevni skup pod nazivom "Susreti dijaspore i otadzbine" na kojem ucestvuje oko 350 predstavnika srpske dijaspore iz oko 30 zemalja. Nova demokratska vlast zeli nove odnose sa srpskom dijasporom koji nece biti bazirani na politickim, ideoloskim i finansijskim manipulacijama,izjavio je predsednik Veca gradjana saveznog parlamenta Dragoljub Micunovic. Micunovic,koji je i predsednik pocasnog odbora ove manifestacije, rekao je da ljudima >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << iz dijaspore treba omoguciti sticanje drzavljanstva, uvesti carinske i druge olaksice kako bi se, kako je rekao, "vec na aerodromu osecali kao kod kuce". Radoslav Veselinovic, presednik Privredne komore Srbije,generalnog pokrovitelja skupa, istakao je znacaj susreta privrednika objasnivsi da je Srbija "izvezla pamet u svet", koja sada zemlji moze pomoci svojim znanjem i savetima.

'Nije nam zelja da trazimo pare, zelja nam je da saradjujemo. Mozda nadjemo i zajednicke interese. Nasa privreda treba da prezivi tranziciju, i tumogu naci interesa nasi biznismeni, strucnjaci, privrednici, mozda mogu naci interes da nam pomognu, da dovedu potencijalne partnere iz sveta, imaju veze sa vladama odredjenih zemalja. Da nasa zemlja krene putem oporavka i da se uvrsti u evropske ekonomske tokove', rekaoje Veselinovic, prenosi B92.

Vladika sabacko-valjevski Lavrentije,koji je organizatorima preneo blagoslov patrijarha Pavla , ocenio je da je visestruka korist od ovakvih susreta, jer kontakti dijaspore sa otadzbinom cuvaju veru i nacionalni i kulturni identitet Srba u rasejanju. 'Postoji ideja da jedna grupa mladih iz Australije, dece nasih iseljenika dodje u otadzbinu ovog leta, i to omladinakoja je obucena na visokoj tehnologiji zanata, da pomogne pri obnovi nasih porusenih manastira i crkava, i da u istovreme stupe u kontakt sa svojim vrsnjacima ovde, da sto bolje upozna zivot u zemlji svojih otaca, veru njihovu i otadzbinu njihovu', rekao je vladika Lavrentije.

U okviru Susreta bice postavljen i obelisk na Ratnom ostrvu u Beogradu, autora Dragana Radenovica, posvecen dijaspori.

Skup koji se odrzava pod pokroviteljstvom Privredne komore Srbije otvorio je u utorak uvece predsednik Veca gradjana jugoslovenske Skupstine Dragoljub Micunovic: 'Zelimo da se sadasnja vlast prema vama ophodi kao prema svojima koji u trenutno otisli iz raznih razloga, ali koji su ovde uvek rado primljeni, rado vidjeni. Ne trazimo nikakvu humanitarnu pomoc, nece biti nikakvih politickih manipulacija da biste podrzali ovoga ili onoga. Najveca dobit koju otadzbina moze imati od vas jeste da je dobro predstavljate, da budete njeni ambasadori, da joj saljete informacije o tome sta se u svetu desava'. Dodajmo da je ucesnike 'Susreta dijaspore i otadzbine' pozdravio patrijah srpski gospodin Pavle, kao i republicki ministri Gaso Knezevic i Branislav Lecic. Jugoslovenski predsednik Kostunica uputio je skupu pisanu poruku, prenosi B92.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.