SUROVO LEDENO: U ovom bosanskom selu je toliko hladno da su svi pobegli iz njega (FOTO)

Izvor: Telegraf.rs, 27.Okt.2014, 15:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SUROVO LEDENO: U ovom bosanskom selu je toliko hladno da su svi pobegli iz njega (FOTO)

Zbog velikih nanosa snega petnaestak porodica svake godine siđe u mesta u okruženju Sarajeva. Jedan deo meštana ostaje duže u selu zbog stoke, ali svakodnevno prate vremensku prognozu

Stanovnici planinskog sela Lukomir, koje se nalazi na gotovo 1.500 metara nadmorske visine na obroncima Bjelašnice, spremni su to mesto da napuste i do proleća da borave u nižim predelima.

Zbog velikih nanosa snega petnaestak porodica svake godine siđe u mesta u okruženju >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << Sarajeva. Tvrde da je nekada selo živelo tokom čitave godine, ali unazad nekoliko godina to nije moguće, zbog prirode koja je ”strožija”, ali i zbog stanovništva koje je većinom starije životne dobi.

Sarajevski planinari, u organizaciji Udruženja Avantur, proteklog vikenda posetili su to selo. Vodič grupe Muamer Drugovac za Agenciju Fena je kazao da su neki meštani već spremni za povratak u mesta oko Sarajeva i u glavni grad.

Printskrin: YouTube / HayatTV BiH

Ipak, navodi, jedan deo meštana ostaće duže u selu zbog stoke. Prate vremensku prognozu, ali radi sigurnosti određeni broj grla već prebacuju u zimske torove.

Selo je, kako navode planinari, za vikend bilo okruženo maglom, mirno i tiho, a jedini gosti su bili oni, za razliku od letnjih meseci kada se na proplancima može sresti veliki broj ljudi.

- Ljubazni domaćini su nas ugostili, kao i uvek, nadamo se da ćemo se družiti s prvim otapanjem snega – rekao je Drugovac.

(Telegraf.rs / Fena)

Nastavak na Telegraf.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.