SUPERZEMLJA kruži oko nama najbliže zvezde: Nova planeta u komšijskom sistemu, a na njoj ZAMRZNUTA VODA?

Izvor: SrbijaDanas.com, 17.Jan.2020, 02:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"SUPERZEMLJA" kruži oko nama najbliže zvezde: Nova planeta u "komšijskom sistemu", a na njoj ZAMRZNUTA VODA?

Ovo je druga potencijalno naseljiva planeta koja se nalazi u istom sistemu, koji je najbliži našem

Astronomi su 2016. godine pronašli potencijalno naseljivu planetu, Proksima b, koja kruži oko zvezde Proksima Kentauri, a udaljena je od Zemlje udaljena samo 4,2 svetlosne godine. Sada su istraživači uočili drugi signal, za koji veruju da pripada "superzemlji", koja se takođe okreće oko iste zvezde, čime se još više pojačalo interesovanje za naš prvi susedni planetarni >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << sistem.

"Proksima Kentauri" je zvezda koja je najbliža našem Suncu, a nalazi se u trojnom sistemu Alfa Kentauri i spada u klasu crvenih patuljaka među tim nebeskim telima. Deo je i binarnog sistema zajedno sa zvezdom Alfa Kentauri AB, koja je znatno sjajnija od nje. Sva tri objekta nalaze se u sazvežđu Kentaura, koje se ne može videti sa Zemlje.

Nakon što je otkrivena prva planeta koja kruži oko Proksime Kentauri, istraživači su spekulisali o postojanju još jedne planete u ovom sistemu. Zahvaljujući teleskopu u Čileu uspeli su da prate svetlosne signale koji su dolazili iz tog pravca i sada je na tu temu objavljena nova studija. Nju čine podaci koji su prikupljani 17 godina tokom posmatranja ove zvezde i objekata koji kruže oko nje. Na osnovu dokaza, studija ističe da oko Proksime kruži još jedna planeta.

Prema podacima istraživanja, zvezde u ovom sistemu ne miruju tokom orbite njihovih planeta, nego se kreću u malim krugovima zbog sile gravitacije kružećih planeta. Ovi pokreti menjaju svetlosnu talasnu dužinu zvezde u zavisnosti od položaja planete, a praćenje ovih promena omogućava astronomima da nađu planete.

Proxima Centauri, the sun's nearest neighbor, may host a 2nd alien planet. - Painstaking work unearthed a possible planet called Proxima c, which is at least 6 times more massive than Earth and may therefore be a super-Earth. https://t.co/6hm6wRu1iB @SPACEdotcom pic.twitter.com/7pXIeghpRk

— The SETI Institute (@SETIInstitute) January 16, 2020

- Čak nas i nama najbliži planetarni sistem može da nas iznenadi. Planetarni sistem Proksime Kentauri mnogo je složeniji nego što smo mislili i ne znamo koliko ćemo do sada nepoznatih odlika otkriti – kaže Fabio Del Sordo, autor studije i istraživač sa odeljenja za fiziku na Univerzitetu u Kritu.

Novootkrivena planeta, Proksima c, najverovatnije je "superzemlja" sa masom većom od Zemljine, ali manjom od Uranove i Neptunove. Istraživači procenjuju da njena orbita oko Proksime Kentauri traje 5,2 godine.

Prva planeta koja je pronađena u sistemu ove zvezde, Proksima b, pet puta je manja i tri puta je bliža svojoj zvezdi, što je čini toplijom. Ona je za 30 odsto veća od Zemlje i obiđe oko svoje zvezde za 11,2 dana – nalazi se na udaljenosti od pet odsto od Proksime Kentauri u poređenju sa udaljenošću Zemlje od Sunca. Ona je bliža svojoj zvezdi nego Merkur Suncu, ali pošto je Proksima Kentauri znatno hladnija od Sunca, Proksima b ima temperaturu koja je pogodna za opstanak tečne vode na njenoj površini.

..this gets trickier. The nearest star to the Sun is Proxima Centauri, a red dwarf burning its fuel calmly at the cold temperature of around 3,000K (2,726°C). It sits at about 4.2 light YEARS away. Our fastest spacecrafts ever built would take over 81,000 years to reach it. pic.twitter.com/72RrKkii5G

— Divya Krishna (@AstroDKay) October 18, 2019

Ipak, Proskima b je, zbog svoje blizine, pod uticajem ultraljubičastih i rendgenskih zraka, koji su 100 puta intenzivniji od onih koje mi dobijamo od Sunca. Ako na ovoj planeti postoji život, radijacija je sigurno uticala na njega, ali naučnici za sada to ne mogu da utvrde. Iako je Proksima b u naseljivoj zoni, što znači da na njenoj površini najverovatnije postoji tečna voda, to ne znači da zapravo ima života na njoj. Radijacija je najverovatnije uklonila sa ove planete ključne elemente za život, kao što su vodonik, kiseonik i azot.

Novootkrivena planeta, Proksima c, zanimljiva je zbog toga što njeno dalje proučavanje može otkriti kako se planete male mase formiraju oko zvezda male mase, kažu istraživači. To nebesko telo nalazi se izvan "snežne linije" sistema, što navodi na zaključak da tamo možda ima zamrznute vode.

- Formiranje "superzemlje" izvan "snežne linije" dovodi u pitanje model njenog nastajanja, prema kojem je orbitiranje u snežnoj liniji savršena udaljenost za formiranje ovakvih planeta zbog akumulacije ledenih površina. Ili ukazuje na to da je protoplanetarani disk bio mnogo topliji nego što se mislilo. Sve ovo zahteva detaljnije istraživanje – objašnjava Mario Damaso, još jedan od autora studije.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.