SUPERMESEC SUTRA NAD SRBIJOM: Veruje se da izaziva JEZIVE POJAVE, obavezno POGLEDAJTE U NEBO

Izvor: SrbijaDanas.com, 07.Apr.2020, 18:31

"SUPERMESEC" SUTRA NAD SRBIJOM: Veruje se da izaziva JEZIVE POJAVE, obavezno POGLEDAJTE U NEBO

Postoji i suprotan fenomen - mikromesec.

Pun mesec koji će se u našem delu sveta na nebu pojaviti sutra u ranim jutarnjim satima takođe će se naći i na najbližoj mogućoj tački u odnosu na planetu Zemlju, što je astronomski fenomen poznat pod nazivom "supermesec".

"Supermesec" će se nalaziti na udaljenosti od 357.035 kilometara od naše planete i biće sjajniji i veći od svih punih meseca ove godine.

​Iako razlika nije uvek lako uočljiva sa Zemlje, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << "supermesec" se može činiti sedam odsto većim i 15 odsto blistavijim od prosečnog punog meseca.

Oni koji propuste priliku da uživaju u posmatranju ove pojave neće dugo čekati na novu šansu jer će se, posle marta i aprila, novi "supermesec" pojaviti i u maju.

She smiles and I feel her light fill my soul.#supermoon pic.twitter.com/xKLOwIqPpa

— Josh Chandler Velasco (@Joshchanvela) April 7, 2020

Tehničko ime je perigej-sizigija sistema Zemlja-Mesec-Sunce. Termin supermesec nije astronomski, već potiče iz moderne astrologije.

Povezivanje Meseca i sa okeanskim i sa "plimama kore" dovelo je do tvrdnji da se fenomen supermeseca može povezati s povećanim rizikom od događaja kao što su zemljotresi i vulkanske erupcije, s tim da nema dokaza takve veze.

Nisu pronađeni dokazi ikakve korelacije između supermeseca i velikih zemljotresa. Bez obzira na dokaze, bilo je medijske spekulacije da su prirodne katastrofe - kao što je zemljotres i cunami u Tohokuu 2011. i zemljotres i cunami u Indijskom okeanu 2004. - uzročno povezane sa 1-2 sedmičnim periodom oko supermeseca.

Veliki, zemljotres magnitude 7,5 koji se desio 15 kilometara severoistočno od Kalverdena (Novi Zeland) 14. novembra 2016. u 0.03 NZDT, poklopio se sa supermesecom.

Suprotan fenomen, apogej-sizigija, nazivan je mikromesec - mada ovaj termin nije toliko raširen kao supermesec.

Pogledajte rezultate

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

Noćas ćemo moći da vidimo "supermesec"

Izvor: B92, 07.Apr.2020

Pun mesec koji će se u našem delu sveta na nebu pojaviti u noći između utorka i srede u ranim jutarnjim satima biće na najbližoj mogućoj tački u odnosu na planetu Zemlju, što je astronomski fenomen poznat pod nazivom "supermesec"...Ovaj mesec, koji nazivaju još i ružičasti supermesec, nalaziće...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.