SUPER MAMA RADI SVE: Brine o četiri ćerke i velikom seoskom imanju, a vukove tera petardama

Izvor: SrbijaDanas.com, 02.Sep.2018, 12:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SUPER MAMA RADI SVE: Brine o četiri ćerke i velikom seoskom imanju, a vukove tera petardama

Na imanju je uvek nasmejana, radosna, jaka, vedra

Nakon smrti supruga Milena Sovilj Plećaš (34) sama se brine o četiri ćerke i velikom seoskom imanju.

Svi je znaju u Bruvnu, selu blizu Gračaca, poznatom po napadu vukova na stoku. Ona je ta moćna samohrana majka četvero male dece koja "hendla" poljoprivredu, stočarstvo, građevinske radove i odgoj dece, cepa drva, vozi traktor i brine se da sve savršeno funkcioniše. . Priča o vukovima.

Pročitajte >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << i:

- Bacim ja njima petardu-dve čim počnu zavijati da ućute. Odneli su nedavno ovcu mome kumu, ali mene nisu dirali. Nestalo mi je tele, našla sam samo papke nakon nekog vremena, a je li ga pojeo vuk ili medved, šta mu je bilo, ne znam - priča 34-godišnjakinja, kao da je život okružen domaćim i divljim životinjama najobičnija stvar.

Ona i njene četiri ćerke - Nikolina (6), Jelena (9), Milica (10) i Jovana (12), imaju 40 krava, svinje, ovce, kokoške, patke i kobilu, u vrtu šargarepu, krompir, krastavac, paradajz, blitvu, jabuke, šljive i 13 hektara livada koje treba pokositi...

- Ćerke mi nekad pomažu, a nekad neće. No, nikad im nije dosadno. Igraju se sa psima i s ovcama koje su umislile da su kućni ljubimci, jer dece u komšiluku nema. Ako im se ne radi, uvek mogu tumarati šumama i penjati se po brdima - kaže Milena, a devojčice priznaju da im nikad nije dosadno jer priroda je puna iznenađenja.

- Ima tu puno lisica, a jednom smo videle i jazavca - veselo pričaju Milenine ljubimice o svojim pustolovinama koje proživljavaju dok mama radi.

- Sama kosim, sednem na traktor i kasnije pokupim bale. Pomognu mi komšije nekad. Pozovem na kafu pa ih zeznem da mi pomognu, snađem se - kaže Milena.

Radni dan joj počinje u šest, a završi kad padne s nogu. Ima dve štale, u kojima drži blago poslagano u četiri reda. Dok ih sve nahrani, napoji i očisti balegu, taman je vreme za sve ispočetka. Ovce su joj se sprijateljile s ćerkama, pa dolaze u kuću i prljaju dvorište te su ih leti odvezli kod prijatelja.

- Kad sam kući, nema stajanja! Očisti, operi, skuvaj... Ma i drva stružem, malter mešam, sve, još samo čekam da me primeti neki bogataš s jahtom i apartmanima. Zimi čistim sneg bar dva-tri sata dnevno da bih probila put do štale. Sreća da dobro jedem pa mogu - kaže vedra Ličanka.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.