ŠUMSKA ZEMLJA I ŽBUNJE JAČAJU IMUNITET KOD DECE? Nova studija finskih naučnika

Izvor: SrbijaDanas.com, 17.Okt.2020, 22:57

ŠUMSKA ZEMLJA I ŽBUNJE JAČAJU IMUNITET KOD DECE? Nova studija finskih naučnika

Brojna istraživanja sugerišu su da stanovnici gradova mogu biti u većem riziku od bolesti zbog slabijeg imunog sistema

Igranje u šumi ili makar u parkovima, umesto boravka u dvorištima u kojima dominira beton - pomaže deci u jačanju imunog sistema, zaključak je nove studije.

I ranija brojna istraživanja, sugerisala su da stanovnici gradova mogu biti u većem riziku od bolesti zbog slabijeg imunog sistema, zato što retko borave u, bukvalno, prirodnom okruženju.
>> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << />
Boravak u gradskoj sredini, ne stimuliše imuni sistem i otvara put za stanja poput astme, ekcema, zapaljenskih bolesti creva, multiple skleroze i dijabetesa tipa 1, pokazuju rezultati mnogih starijih istraživanja, što je nova studija i potvrdila.

Novo istraživanje vodili su naučnici iz Finske.

Istraživači su u gradskoj sredini, najpre organizovali da se izgrade nove zelene površine, gde bi se deca igrala: rasadnike, travnjake, parkove pune stabala sa zemljanim stazama…

Deca koju su uputili da u tom okruženju provode što više vremena, za samo mesec dana su pokazala poboljšanje opšteg zdravstvenog stanja.

Deca koja su se igrala u zelenijim prostorima, imala su stabilnije procese koji se inače odigravaju na koži i u digestivnom traktu, a tim stručnjaka je ispitivanjem došao do zaključka da im je i imuni odgovor postao jači.

Novi nalazi sugerišu da bi imunitet dece koja žive u gradu mogao da se ojača obezbeđivanjem svakodnevnog pristupa zelenim površinama za igru.

Zato se istraživač uticaja životne sredine dr Aki Sinkonen sa Univerziteta u Helsinkiju i njegove kolege, trude da utiču na donosioce odluka i menjaju otvorene prostore za igru u četiri vrtića u Finskoj.

Obnovili su prethodno "gola" betonirana dvorišta peskom i šljunkom, sađenjem trave, grmova i drugih biljaka. Takođe su u dvorišta doneli zemlju iz šuma.

Tokom 28 dana, deca koja su pohađala vrtić - svako uzrasta između tri i pet godina, provodila su sat i po dnevno u takvom zelenom okruženju. Igrali su se, vežbali da sade cveće, izrađivali figurice od zemlje….

Renoviranje je koštalo nepunih 5.000 evra, što je manje od godišnjeg budžeta za održavanje svakog dvorišta.

Brisevi sa kože uzimani su od svakog deteta, zajedno sa uzorcima krvi i stolice, pre i posle svakog borvaka u novom zelenom okruženju, a istraživači su takođe analizirali uzorke tla ili peska iz dvorišta pre i posle igre.

Tim je uporedio ove "zelene" vrtiće sa tri "standardna" centra za brigu o deci čija su dvorišta ostala izbetonirana, kao i sa tri ustanove "orijentisane ka prirodi" gde su deca svakodnevno odvođena u obližnje šume.

Istraživanjem je obuhvaćeno 75 dece iz deset predškolskih ustanova.

Tim je otkrio da su deca koja su pohađala četiri vrtića sa šumskim tlom i rasadnicima imala zdraviju kožu od ostalih mališana.

Deca su takođe razvila veći obim antiinflamatornog citokina poznatog kao IL-10 u odnosu na proinflamatorni citokin IL-17A, što sugeriše da je izlaganje prirodnijem okruženju i stimulisalo njihove imunoregulacione puteve.

Slični rezultati zabeleženi su i u tri centra gde su decu rutinski izvodili da se igraju u prirodi. Ipak, deca koja su pohađali tri centra čija su dvorišta bila betonirana, nisu imala ovakvu vrstu podsticaja imuniteta, a i zdravlje kože im je bilo na nižem nivou.

- Kada smo videli rezultate, bili smo veoma iznenađeni jer su bili tako jasni i upečatljivi. Naša studija može otvoriti put novim preventivnim praksama za smanjenje globalne epidemije imunološki posredovanih bolesti - rekao je imunolog Grejem Ruk sa Univerziteta u Londonu.

- Mnogi poremećaji koji su sve češći i urbanoj populaciji nastaju usled neuspeha mehanizama koji nadgledaju imuni sistem. Ova studija pokazuje da izlaganje dece biološkom raznolikom prirodnom okruženju pojačava nekoliko biomarkera osnovnih kontrolnih i zaštitnih mehanizama - dodao je dr Sinkonen.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.