Izvor: B92, 14.Jun.2002, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"SUDJENJE ZA RATNE ZLOCINE U SRBIJI I CRNOJ GORI"

Beograd -- "Sudjenje za ratne zlocine u Srbiji i Crnoj Gori" tema je dvodnevnog skupa koji u beogradskom hotelu "Interkontinental" organizuje Misija OEBS u Jugoslaviji. Sef te misije Stefano Sanino izjavio je da jugoslovenski sudovi moraju biti spremni da se uskoro suoce sa sudjenjima za ratne zlocine i ponudio pomoc u pripremi sudija, tuzilaca i branilaca. Zamenik tuzioca Haskog tribunala Grejem Bluit zauzeo se za osnivanje posebnog tuzilastva u Srbiji koje bi bilo zaduzeno za ispitivanje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zlocina koje su gradjani Srbije pocinili u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i na Kosovu. Mark Elis iz Medjunarodne advokatske komore predlozio je osnivanje specijalnog suda za ratne zlocine u Jugoslaviji.

"Osnivanje tog suda ne znaci da bi time nizi sudovi bili iskljuceni iz tih procesa, vec bi se ratnim zlocinima bavili samo u slucaju da tako odluci visi sud. Nesto s cim se jugoslovensko pravosudje mora suociti je i zastita svedoka, koja se moze postici osnivanjem posebne policijske jedinice, koja bi radila na nivou drzave. Neophodno je, takodje, uspostaviti bolju saradnju sudova i policije koja bi se zasnivala na podrsci u istrazi i hapsenjima osumnjicenih, jer to je nesto s cim cete morati da se suocite", istakao je Elis.

Istrazni sudija Okruznog suda u Beogradu Dragan Plaznic u izjavi za Radio B92 kaze da su jugoslovenski sudovi spremni da pocnu sudjenja za ratne zlocine. "Posto se nas pravni sistem razlikuje od pravila usvojenih u Haskom tribunalu, nerealno je ocekivati da nase sudstvo postigne ono sto je postignuto u Hagu", objasnio je Plaznic. "Ovde je ocena dokaza mnogo vise povezana sa utiscima suda o verodostojnosti dokaznog sredstva. Ovde je jako tesko usvojiti tezu da se svedoku delimicno veruje jer svedok na osnovu onoga sto kaze biva potpuno eliminisan kao verodostojan izvor, a ta postoji praksa da se iz iskaza svedoka istrgne jedna cinjenica kojoj se veruje", kaze Plaznic.

Skup posvecen sudjenjima za ratne zlocine u Srbiji i Crnoj Gori bice nastavljen i u subotu. Kako je najavljeno, na sastanku o ratnim zlocinima i odgovornosti drzava govorice i ambasador SAD za pitanja ratnih zlocina Pjer Ricard Prosper.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.