Izvor: B92, 15.Maj.2002, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SUDJENJE ZA RATNE ZLOCINE U LORI POCINJE 10. JUNA

Split -- Sudjenje sedmorici bivsih vojnih policajaca optuzenih za ratne zlocine u vojnom pritvoru u splitskoj ratnoj luci Lora 1992. pocece 10.

juna, potvrdio je u utorak sudija Zupanijskog suda u Splitu Slavko Lozina. Lozina, koji ce predsedavati sudskim vecem, rekao je da ce se proces voditi bez prekida. Prvog dana ce svedociti bivsi zapovednik 72.

jedinice vojne policije Mihael Budimir, cije je svedocenje u istrazi jedno od temelja optuznice, prenosi Hina. Bice pozvano >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i 15 svedoka iz Srbije koji su vec saslusani u istraznom postupku. Oni su zatrazili posebnu zastitu, ali jos nije poznato koliko ce ih se odazvati pozivu na svedocenje. Optuzeni Miljenko Bajic, Davor Banic, Tonci Vrkic, Josip Bikic, Andjelko Botic, Ante Gudic i Emilijo Bungur u pritvoru su od kraja septembra prosle godine. Optuznicu protiv njih je tadasnji zupanijski drzavni tuzilac Mladen Bajic podneo u martu ove godine, a optuzeni su za maltretiranja i batinanja zatvorenika, ubistvo dvojice i nanosenje teskih telesnih ozleda jos nekolicini civila srpske nacionalnosti koji su bili u pritvoru u Lori tokom 1992. godine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.