Izvor: B92, 06.Dec.2000, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SUDJENJE VUCKOVICU I BISEVCU ZA GENOCID

Sudjenje kosovskim Srbima Miroslavu Vuckovicu i Bozuru Bisevcu, optuzenima za genocid, nastavice se 7. decembra saslusanjem pet svedoka koje je Sudsko vece Okruznog suda u Kosovskoj Mitrovici odlucilo da pozove po sluzbenoj duznosti, prenosi agencija SENSE saopstenje Fonda za humanitarno pravo. Na osnovu iskaza 23 do sada saslusana svedoka, koje je predlozio tuzilac Jusuf Mejzini, sud nije uspeo da utvrdi da li su Miroslav Vuckovic i Bozur Bisevac, kome se sudi u odsustvu, pocinili krivicno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << delo genocida. Obrazlazuci odluku Sudskog veca da pozove nove svedoke, predsedavajuci sudija Mahmut Halimi rekao je da je njihovo svedocenje neophodno da bi se utvrdilo cinjenicno stanje. Svi do sada saslusani svedoci izjavili su da prepoznaju optuzene kao osobe koje su ucestvovale u zlocinima nad albanskim civilima. Izjave mnogih svedoka na sudu razlikovale su se, medjutim, od iskaza koje su dali istraznom sudiji. Neka svedocenja bila su i potpuno kontradiktorna.

Jedan od osnovnih prigovora odbrane bio je da sudije kosovski Albanci ne mogu nepristrasno da sude jer su iz iste etnicke zajednice koje su, prema optuznici, okrivljeni kosovski Srbi hteli "da potpuno ili delimicno uniste". Branioci optuzenih, medju kojima Miodrag Brkljac, Nenad Vukasovic, Miro Delevic i Ljubomir Pantovic trazili su izuzece i medjunarodnog sudije Kristera Karphamara iz Svedske, zato sto nije jugoslovenski drzavljanin. Vrhovni sud Kosova u medjuvremenu je odbio zahtev odbrane za izuzece sudija.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.