Izvor: B92, 02.Feb.2002, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SUDJENJE MILOSEVICU NA JEDINSTVENOM PROCESU

Beograd -- Odluka Zalbenog veca Haskog tribunala da prihvati zahtev tuzioca Karle Del Ponte i objedini 3 optuznice protiv Slobodana Milosevica olaksala je posao Tuzilastvu, ali i otezala poziciju Srbije i Jugoslavije, cija se nekadasnja politika, zajedno s Milosevicem, nalazi na optuzenickoj klupi. Ministar inostranih poslova Goran Svilanovic izjavio je za Radio B92 da pri tom ministarstvu postoji grupa eksperata koja pazljivo prati tok sudjenja bivsem jugoslovenskom predsedniku, kao i procese >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koje su protiv Jugoslavije pred Medjunarodnim sudom pravde pokrenule Hrvatska i Bosna i Hercegovina. Ministarstvo spoljnih poslova, u tom kontekstu, odrzava redovne kontakte s Tribunalom za ratne zlocine i Sudom pravde, ali mora se praviti razlika izmedju zainteresovanosti za sudjenja i aktivnog ucesca u procesu, pojasnjava Svilanovic. On kaze da je neminovno da drzava ima interesovanja za sudjenje bivsem predsedniku, kao i za optuznice protiv predsednika Milutinovica i ostalih bivsih funkcionera. "Valja biti svestan da je tesko razdvojiti ovo za sta on sada odgovara od politike koju su oni vodili kao funkcioneri jedne drzave. Dakle, ne radi se o tome da covek odgovara zato sto je uzeo pistolj, pa ubio coveka na ulici, a slucajno je bio i predsednik. Radi se o delu za koje se odgovara zato sto je, eventualno, kao predsednik, ucinio nesto sto se u ovom slucaju kvalifikuje kao genocid, a u nekim drugim slucajevima se kvalifikuje kao ratni zlocin i tako dalje. Moramo biti svesni, ovi ljudi koji su optuzeni, neki su u Hagu, neki nisu, mozda ce sutra biti, optuzeni su za dela koja su ucinjena u funkciji u kojoj su oni bili, a ne zato sto su uzeli pusku i otisli na front", naglasio je Svilanovic.

Predsednica Jugoslovenskog komiteta pravnika za ljudska prava Biljana Kovacevic Vuco ocenjuje za B92 da iza konacne odluke Haskog tribunala da objedini optuznice protiv Milosevica stoji interes Tuzilastva da olaksa sebi posao. Zalbeno vece je, u prvom stepenu, donelo odluku o odvojenim sudjenjima i to je bilo logicno i pravno zasnovano, ocenjuje Biljana Kovacevic Vuco. Ona smatra da u objedinjavanju procesa zbog zlocina pocinjenih na tudjoj teritoriji, poput Bosne i Hrvatske, i onih na Kosovu, nema logike. "Sada svaki dokaz koji bude izveden u jedinstvenom postupku vazi za sva 3 slucaja. U tom smislu, Tuzilastvu je olaksan posao, lakse ce da bude to sve dokazivo, protezace se na sva 3 slucaja.

Mislim da je Tuzilastvo insistiralo na objedanjivanju optuznica, a Vece je to na kraju prihvatilo, upravo s obzirom na cinjenicu da verovatno nisu imali dovoljno dokaza za odvojena sudjenja", rekla je Biljana Kovacevic Vuco. Ona istice da sudjenje Milosevicu nije samo problem bivseg jugoslovenskog predsednika, vec i drzave i naroda. "U slucaju da Milosevic bude osudjen, gradjani Jugoslavije ce morati da placaju ratnu stetu svojim susedima, a za to je kriva pre svega inertna politika DOS", ocenjuje predsednica Jukoma. "To ne bi bio nas problem kao drzave u toj meri da smo se na vreme i na samom pocetku ogradili od ratnih zlocina i od politike koju je vodio rezim Slobodana Milosevica. Stvar je jasna, placamo ceh jedne ambivalentne politike koju je DOS vodio i koju jos vodi u odnosu na politiku koju je vodio Milosevic. On je optuzen za celokupnu politiku koju je vodio u proteklih 10 godina i ova drzava je na samom pocetku morala da se ogradi, distancira i da nema nikakve veze s tom politikom", smatra Biljana Kovacevic Vuco.

Ukoliko je optuznica protiv Milosevica ujedno optuznica i protiv drzavne politike i ako cemo iz svog dzepa placati ratnu odstetu zbog politike bivsih vlasti, pitali smo Svilanovica da li je u drzavnom interesu da bivsi predsednik Jugoslavije bude oslobodjen optuzbe za genocid. "Bicu sasvim lican. Mogu reci kao Goran Svilanovic da mislim da je nas najvisi drzavni i nacionalni interes da se utvrdi da li je zaista neki zlocin pocinjen i da se utvrdi ko ga je pocinio, u kakvim okolnostima, i da se utvrdi njegova ili njena licna odgovornost za takvo delo. I pravio bih vrlo ostru razliku izmedju odgovornosti i najviseg drzavnog funkcionera prilikom kreiranja politike koju je kreirao ili vodio, i odgovornosti drzave ili nacije. Cela stvar i jeste da se te dve stvari rasclane", rekao je Svilanovic.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.