Izvor: B92, 01.Apr.2002, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"SUDJENJE LUKOVICU POSLEDICA ODSUSTVA LUSTRACIJE"

Beograd -- Helsinski odbor za ljudska prava u Srbiji ocenio je u ponedeljak da sudjenje novinaru Petru Lukovicu po tuzbi bivseg urednika Informativnog programa RTS Miodraga Popova pokazuje "kako se danas placa cena" zbog propustene prilike da, odmah nakon promene vlasti, bude pokrenut proces lustracije u svim profesijama, pa i novinarstvu.

"Relativizacija zlocina i odgovornosti za njih ohrabruje nosioce govora mrznje da ponovo traze i nalaze prostor na javnoj sceni", navela je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u pisanoj izjavi predsednica HOPS Sonja Biserko povodom sudjenja Lukovicu, odrzanog 29. marta u Prvom opstinskom sudu u Beogradu. Ona je ocenila da su glavni protagonisti govora mrznje ohrabreni relativizacijom zlocina da licnosti i medije koji su proteklih godina bili na principijelnim antiratnim pozicijama "povlace po sudovima" i ucestvuju u kampanji za njihovu dikreditaciju. Sonja Biserko je optuzila vlast da "navodnim neutralnim ponasanjem" doprinosi relativizovanju odgovornosti za ratnu politiku u regionu. Popov, sada voditelj na TV "Pink", tuzio je Lukovica zbog kolumne objavljene u nedeljniku "Reporter" 7. novembra prosle godine pod naslovom "Svi za Hag". U tom tekstu, Lukovic je za Popova naveo da je "nekadasnji ratni izvestac iz Vukovara i voditelj onih TV dnevnika kad smo, slusajuci Miodragove price o ogrlicama od srpskih decjih ociju, imali patolosku potrebu da koljemo svakog Hrvata". Popov je zbog "teskih dusevnih bolova" nanetih tim tekstom tuzio i direktora "Reportera" Pericu Vucinica i glavnog i odgovornog urednika tog lista Vladimira Radomirovica, trazeci 5 miliona dinara odstete. Popov je na sudjenju ocenio da je casno izvestavao sa ratista, a negirao je da je javno izgovorio recenicu koju je Lukovic naveo u tekstu. Sudjenje Lukovicu, koji je dugogodisnji aktivista HOPS i predsednik Suda casti NUNS, trebalo bi da bude nastavljeno 14. maja.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.