Izvor: B92, 10.Nov.2001, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SUDIJE I ADVOKATI SAPCA TRAZE OSTAVKU BATICA

Sabac -- Svih trinaest sudija Okruznog suda u Sapcu i vise od 40 sabackih advokata zatrazili su ostavku ministra pravde Vladana Batica zbog objavljivanja spiska sudija za koje je pokrenuta inicijativa za razresenje i kasnijeg "brisanja" sa spiska nekih od navedenih sudija.

Zahtev su podrzale i sudije Opstinskog suda, javlja dopisnik B92 Dragan Karalazic. Svi su jednodusni u oceni da se odluke vezane za sudije i njihov rad ne mogu donositi bez prethodnog obavestavanja onih kojih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << se ovakve i slicne odluke ticu, kao i da niko ne moze biti smatran odgovornim pre nego sto to bude utvrdjeno u zakonitom postupku nakon izvedenih dokaza. Sa funkcija u opstinskom i okruznom sudu u Sapcu razreseno je cetvoro sudija: Brana Stojcic, Marko Maksimovic, Dragica Brkic i Radenka Drazic. I Narodni pokret Otpor stao je u zastitu Radenke Drazic smatrajuci da je ona u prethodnom periodu savesno obavljala svoju duznost. I Otpor kao i drustvo advokata Sapca uputilo je ministru pravde pitanje: kakvim se to kriterijumima rukovodio kada su sudije koje su bile na celu izbornih komisija 1992. '93, '96. i 2000. i koje su se evidentno ogresile o zakon i dalje ostale na svojim funkcijama. U Prvom redu to su Zlatomir Milutinovic, Milena Music i Branimir Popovic.

Sabacke sudije svoj zahtev za smenu ministra pravde Vladan Batica prosledile su osim Ministarstva pravde i Vladi Republike Srbije kao i Vrhovnom sudu Republike Srbije. U ovom zahtevu navodi se da bi ostavka ministra bio pozitivan nacin resenja konflikta stvorenog podnosenjem inicijative za razresenje odredjenog broja sudija u Srbiji.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.