SUBNOR: Dan ustanka da bude državni praznik

Izvor: Mondo, 29.Jan.2013, 18:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SUBNOR: Dan ustanka da bude državni praznik

Republički odbor SUBNOR-a Srbije zatražio je danas da se 7.jul 1941. godine ponovo obeležava kao državni praznika.

U Zakonu o državnim praznicima 7. jul "dan početka četvorogodišnje antifašističke narodnooslobodilačke borbe naroda Srbije 1941-1945. protiv okupatora i domaćih kvislinga nije uvršten u državni praznik", navodi SUBNOR u pismu premijeru Ivici Dačiću.

Ta organizacija u saopštenju "zahteva i predlaže da se 7. jul - dan početka ustanka - Zakonom >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << utvrdi kao državi praznik u Republici Srbiji i u tom smislu očekuje da Vlada uputi takav Predlog zakona Skupštini na usvajanje".

"Predloženi Zakon trebalo bi usvojiti do ovog datuma, što bi bio i dokaz da Srbija pripada evropskoj zajednici naroda, čije antifašističko opredelenje nije sporno, koja je inače usvojila 9.maj kao opšti praznik pobede nad fašizmom", navodi se u saopštenju SUBNOR-a.

Od jula 2001. godine, odlukom Skupštine Srbije, 7. jul 1941.godine je izbrisan iz kalendara državnih praznika.

(Tanjug Foto Wikipedia.org)

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.