STROGO ČUVANA TAJNA: Ovo su bile poslednje Titove reči na samrtnoj postelji pre nego što je pao u komu (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 25.Maj.2022, 12:56

STROGO ČUVANA TAJNA: Ovo su bile poslednje Titove reči na samrtnoj postelji pre nego što je pao u komu (VIDEO)

Preminuo je u Ljubljani, samo nekoliko dana pre svog 88. rođendana

Umro je drug Tito. To su večeras saopštili Centralni komitet Saveza komunista Jugoslavije i Predsedništvo Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, radničkoj klasi, radnim ljudima i građanima, narodima i narodnostima Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije”, ovako je glasilo obraćanje glavnog spikera Televizije Beograd Miodraga Zdravkovića tog 4. maja 1980. godine.
>> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com <<
Čovek koji je upravljao Jugoslavijom punih 35 godina, Josip Broz Tito, preminuo je u Ljubljani, samo nekoliko dana pre svog 88. rođendana i pored svih velikih napora tadašnjih lekara.

Tito je naime poslednje dane proveo je u komi iz koje se zapravo nikada ni nije probudio. Pre toga amputirana mu je i noga.

Pored Titove postelje bio je doktor Milomir Stanković koji je zapisivao sve - dijagnoze, prognoze lekara, terapije koje predsednik uzima.

Upravo je on čuo i poslednje reči Josipa Broza, pre nego što je pao u komu.

“Kad je video da je sve propalo njegove poslednje reči su bile: “Šta sve ovo treba da znači!” E sad, da li se to odnosilo na neke odluke koje je donosio ili na lekare koji su mu obećavali da će terapija uspeti, ne znam... Sredinom februara 1980. Tito već nije mogao da govori i do kraja života je bio u veštačkoj komi.” — ispričao je doktor Stanković jednom prilikom gostujući u emisiji Mire Adanje Polak na RTS-u.

Tito je sahranjen 8. maja u Kući cveća na Dedinju. Sahrani je prisustvovalo više od 200 istaknutih ličnosti iz celog sveta i stotine hiljada građana.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.