STROGE MERE ZBOG OMIKRON SOJA: Zatvaraju se škole - država na nogama

Izvor: SrbijaDanas.com, 01.Dec.2021, 21:37

STROGE MERE ZBOG OMIKRON SOJA: Zatvaraju se škole - država na nogama

Posle prvog slučaja zaraze sojem Omikron koji je otkriven u Kazerti (region Kampanja) i koji je stigao iz Mozambika otkriveno je još slučajeva.

Nakon prvobitne analize kojom je ustanovljena zaraza istim sojem u porodici, supruga, dvoje dece i osoba u kućnoj posluzi kod svekrve, poveća o se broj zaraženih za još četvoro – tri učenika i nastavnica. Zbog toga je gradonačelnik Kazerte zatvorio obe škole gde su otkriveni nosioci virusa.

Zaraženi menadžer >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << firme Eni vakcinisan kao i supruga osećaju se dobro, u kućnoj su izolaciji sa dvoje dece, ali s obzirom da je otkriveno još troje učenika koji su očigledno mali da bi bili vakcinisani i nastavnica koja je bila u zameni i u drugim razredima naredba je - zatvaramo školu. Vrši se dezinfekcija čitavog školskog ambijenta, urađeni su testovi svim učenicima u školama koje su pohađala zaražena deca kao i nastavnom i pomoćnom osoblju. Za te osobe očekuje se rezultat da li su zaraženi sojem Omikron iz laboratorije bolnice “Kotunjo” u Napulju.

Gradonačelnik je ovaj postupak u saradnji sa sanitarnim vlastima objasnio rečima da “ne treba praviti paniku ali se mora biti iuzuzetno obazriv” i da zatvaranjem “prekidamo mogućni epidemiološki lanac prenošenja virusa”. Grad Kazerta je inače vakcinisao 90 posto stanovništva iznad 12 godina.

Na rimskom aerodromu Fjumićino započela je identifikacija svih putnika pristiglih iz zemalja gde je već zabeleženo prisutvo Omikron soja, onih koji su pristigli u Italiju u poslednjih 15 dana. Od danas je obavezno nošenje maski na licu i na otvorenom u regionima sa visokim brojem zaraženih kao i svuda gde je prisutan veći broj ljudi istovremeno i nema obezbeđene distance među njima.

Ovaj novi soj doneo je pravi bum u vakcinisanju kako prvom tako i trećom dozom. Od danas se trećom dozom mogu vakcinisati i osobe iznad 18 godina, počela je i kontrola zelene sanitarne karte kojom se dokazuje da je osoba vakcinisana sa dve doze, na polaznim stanicama autobusa, metroa, vozova ali i na usputnim po sistemu uzoraka, od 6 do 20 sati, angažovano je hiljade policajaca, karabinijera, finansijske i saobraćajne policije.

Ali uvek ostaju oni koji zagovaraju drugačiju filozofiju života, antivakseri, koji preko društvenih mreža nude privatni prevoz i usluge istomišljenicima, čak otvoreno nude lažne zelene karte. NJih otkriva poštanska policija i slede kazne.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.