STREPTOKOKE I EŠERIHIJA U ŠUMADIJSKIM BUNARIMA

Izvor: Kurir, 12.Jul.2010, 19:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

STREPTOKOKE I EŠERIHIJA U ŠUMADIJSKIM BUNARIMA

KRAGUJEVAC - Voda u oko 300 kontrolisanih bunara na području Šumadije u 90 odsto slučajeva nije ispravna za piće, pokazale su predstavljene analize Instituta za javno zdravlje u Kragujevcu.

Direktor te ustanove Dragoljub Đokić rekao je na konferenciji za novinare da su analize iz seoskih bunara pokazale bakteriološku i hemijsku neispravnost vode, odnosno prisustvo kolifornih bakterija, streptokoka fekalnog porekla i ešerihije koli, ali i povećanu količine nitrata gvožđa >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << i mangana. Đokić je apelovao na porodice u kojima pre svega žive trudnice i bebe da ne piju vodu iz bunara i da je obavezno kontrolišu.

Epidemiolog kragujevačkog Instituta za javno zdravlje Jelka Ranković ukazala je da većina bunara u Šumadiji ni svojom lokacijom, ali i načinom gradnje ne zadovoljavaju ni minimum sanitarnih uslova, jer su u neposrednoj blizini septičkih jama i štala.

Ona je dodala da Institut za ispitivanje vode iz bunara naplaćuje nešto više od 2.000 dinara i da je ovog i narednog meseca akcija u kojoj vlasnici bunara mogu upola manje da plate za te analize, a sve sa ciljem da bi ih podstakli da kontrolišu ispravnost vode ukoliko je koriste za piće.

S obzirom na to da ne postoji zakonska obaveza vlasnika da kontroliše ispravnost vode iz bunara, ne postoji ni zvanična evidencija o njihovom broju u Šumadiji. Procene su da ih samo na području Kragujevca im oko 7.500, od čega se polovina koristi. Iznet je podatak da na području sedam opštine Šumadije oko 18 odsto seoskog stanovništva se vodom za piće snabdeva upravo iz bunara.

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Neispravna voda na prirodnim izvorima

Izvor: Blic, 13.Jul.2010, 01:28

Sa svih javnih česama sa izvorskom vodom na teritoriji grada voda je bakteriološki ili fizičko-hemijski neispravna, pokazale su poslednje analize Gradskog zavoda za javno zdravlje, pa stručnjaci apeluju da se voda sa prirodnih izvora ne koristi za piće. Osim česama sa izvorskom vodom, u Beogradu...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.