STRAVIČNE SCENE ODRONA Srušio se deo planinskog vrha - više od 100.000 kubnih metara stena palo i napravilo HAOS (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 15.Jun.2023, 09:39

STRAVIČNE SCENE ODRONA Srušio se deo planinskog vrha - više od 100.000 kubnih metara stena palo i napravilo HAOS (VIDEO)

U Austriji se urušio planinski vrh.

U austrijskoj pokrajini Tirol srušio se veliki deo planinskog vrha, pri čemu je došlo do ogromnog odrona. Više od 100.000 kubnih metara stena palo je u dolinu i izazvalo klizišta. Na svu sreću, niko pritom nije bio povređen.

Stene su počele da se urušavaju u nedelju s Fluhtorna, planine visoke gotovo 3.400 metara koja se nalazi u Alpima, na granici između Švajcarske i Austrije. Geolozi tvrde da je do toga >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << došlo zbog otapanja permafrosta (stalno zamrznutog tla).

- Ovo je relativno veliki incident, govorimo o najmanje 100.000 kubnih metara urušene stene - rekao je Tomas Figl, državni geolog. Stručnjaci su ovaj kolaps pripisali otapanju permafrosta. Područje tla i stena koje je dugotrajno smrznuto najčešće se povezuje s arktičkim regijama, ali njega ima i visoko u evropskim Alpima, piše CNN.

- Možemo da budemo relativno sigurni u uzrok ovog incidenta: permafrost. Led je lepak planina, a otapa se zbog klimatskih promena. To onda uzrokuje posledice koje vidimo ovde - rekao je Figl. Kako klimatske promene uzrokovane ljudskim delovanjem povisuju globalne temperature, dolazi do otapanja permafrosta i gubitka ledenog pokrova pa se čini da će odroni kamenja u ovoj regiji postati sve češći. 

Odroni kamenja mogu da uzrokuju velike probleme za stanovnike koji žive na dnu planina. U maju su se meštani švajcarskog sela Bienc, smeštenog u blizini Davosa, morali da se evakuišu nakon upozorenja da bi se na njihove domove moglo da sruši gotovo 2 miliona kubnih metara stena. Iako do toga još nije došlo, stanovnici ne mogu da se vrate u svoje kuće.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

U Austriji se srušio vrh planine, kamere snimile katastrofu (VIDEO)

Izvor: Danas, 15.Jun.2023

Deo planinskog vrha u austrijskoj pokrajini Tirol obrušio se, poslavši preko 100.000 kubnih metara stene u dolinu ispod i izazvavši masivna klizišta.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.