ŠTRAND POD VODOM! Vojvodini PRETI POTOP?! Vodostaj Dunava u OVIM mestima ne sluti na dobro

Izvor: SrbijaDanas.com, 03.Jan.2024, 11:41

ŠTRAND POD VODOM! Vojvodini PRETI POTOP?! Vodostaj Dunava u OVIM mestima ne sluti na dobro

Da li Srbiju čekaju scene iz Mađarske

Nivo Dunava prethodnih dana je rastao, a dok gledaju vesti o poplavljenoj Budimpešti, stanovnici Novog Sada i drugih mesta u Vojvodini pitaju se da li isti scenario može očekivati i njih. Nimalo optimistično deluju prizori sa gradske plaže Štrand gde samo vrhovi suncobrana koji vire iz vode govore da je tu bila plaža. S druge strane, stanovnici Kamenjara, Ribarskog ostrva i drugih mesta uz Dunav kažu da je ovako svake godine.
>> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << />
Poplavljeni sokaci na Kamenjaru, plaža u Čelarevu, delovi Ribarskog ostrva, ali i obala uz Bačku Palanku prizori su koji se proteklih dana mogu videti na društvenim mrežama.

Dok građani u komentarima navode da je ovo problem koji se ponavlja svaki put kada reka Dunav naraste, podaci Republičkog hidrometeorološkog zavoda pokazuju da je prethodnih dana vodostaj Dunava bio viši i da je trenutno prevaziđena granica redovne odbrane od poplave na nekoliko lokacija.

Pojašnjenja radi, redovna odbrana od poplava se proglašava kada vodostaj na reci dostigne propisanu granicu koja je za svaki rečni sektor određena na bazi rezultata hidrološko-hidrauličkih studija, stanja nasipa, ugroženosti branjenog područja i drugo. Najčešće, ta granica se poklapa sa kotom nožice nasipa.

Dunav je zagrlio Štrand.

1. januar 2024. godine, Novi Sad pic.twitter.com/uLuzterbb1

— Александар Максимовић (@amaksimovic1) January 1, 2024

Kako pokazuju podaci RHMZ 2. januara u 7 časova, granica redovne odbrane od poplave prevaziđena je na Dunavu, a izmerena na hidrometeorološkim stanicama u Bezdanu, Apatinu, Bogojevu, Bačkoj Palanci i Novom Sadu. Takođe, visok vodostaj je i na Tisi kod Titela.

Dok u susednoj Mađarskoj beleže da je Dunav na najvišem nivou od 2013. godine, kao razlog se navode veoma obilne padavine u centralnoj Evropi i topljenje snega u Bavarskoj.

Vodostaj kod Budimpešte trenutno je na 4,72 metra dok je u gradovima koji se nalaze u južnom delu Mađarske izmereno 7,74 metara u Baji i 7,80 metara u Mohaču.

Takva situacija je uzrokovala dodatne mere opreza, a dok smo pre nekoliko dana govorili o tome da je najveći vodostaj izmeren kod Apatina i iznosio je 6,17 metara, sada je on već na 6,66 metara, a granica redovne odbrane od poplave kod ove opštine je 6 metara - vanredne 7,5 metara.

A post shared by 192.RS (@192_rs)

Vodostaj kod Bezdana je 2. januara na 5,99 metara sa granicom redovne odbrane od poplave na 5 metara, a vanredne na 7 metara. Kada je reč o Bogojevu, nivo Dunava je 6,26 metara dok je granica redovne odbrane od poplave 6 metara, a vanredne odbrane 7 metara.

Kod Bačke Palanke Dunav je na 5,81 metar, a granica redovne odbrane od poplave je 5,30 metara, vanredne 6,50 metara. Za Novi Sad situacija je sledeća: Dunav se trenutno nalazi na 5,62 metara. Granica redovne odbrane od poplave kod ovog grada je 4,50 metara, a vanredne odbrane od poplave 7 metara.

Ipak, kako pokazuju podaci RHMZ, za sada nema izgleda da bi vodostaj mogao da pređe granicu vanredne odbrane od poplava, a u većini mesta prognoze su takve da bi trebalo da krene da opada.

To bi se možda najbolje moglo ilustrovati kroz brojke. Dakle, u odnosu na prethodni dan ova reka je kod Bezdana opala za 11 centimetara, kod Apatina za 1 centimetar, kod Bogojeva je porasla za 8 centimetara, a kod Bačke Palanke i Novog Sada za čak 18 centimetara.

Valja napomenuti i da Tisa za sada ne preti Titelu, odnosno da vodostaj ima tendenciju stagnacije iako je u odnosu na prethodno merenje porastao za 18 centimetara.

(Srbija Danas/Novosti)

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.