STOP IZBORIMA

Izvor: Kurir, 15.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

STOP IZBORIMA

Vojislav Koštunica odbacio mogućnost da izbori budu održani u decembru, kako to poslednjih dana traže njegovi koalicioni partneri iz Demokratske stranke

BEOGRAD - Premijer Srbije i lider Demokratske stranke Srbije (DSS) Vojislav Koštunica izjavio je juče na stranačkoj skupštini da izbori ne bi trebalo da se održe u decembru, jer bi Srbija tada trebalo da svu snagu usmeri na poništavanje eventualno jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, do koje bi moglo da dođe posle >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << 10. decembra.

- Kad budemo videli rezultat pregovaračkog procesa 10. decembra, imaćemo dovoljno vremena da do 31. decembra, dakle u ustavnom roku, odlučimo hoćemo li i kada raspisati izbore ili ćemo zbog situacije s Kosovom možda promeniti odredbe ustavnog zakona - rekao je Koštunica.

On je upozorio da „postoji ozbiljna verovatnoća da Sjedinjene Američke Države posle 10. decembra, zarad svojih strateških interesa, priznaju jednostranu nezavisnost Kosova“.

- U takvim okolnostima, cela zemlja mora da usredsredi svu svoju snagu i aktivira sve potencijale, kako bi, ne samo pravnim aktima već i konkretnim obezbeđivanjem što normalnijeg života Srba na Kosovu poništila jednostrano proglašenu nezavisnost i pokazala da ona za Srbiju ne postoji - objasnio je Koštunica.

Jednostrano proglašena nezavisnost, kako je ocenio Koštunica, „bila bi izvan poretka UN i poretka međunarodnog prava, bila bi, kako joj i samo ime kaže, divlja tvorevina, i samim tim za Srbiju ne bi ni postojala“.

Govoreći o evropskim integracijama, Koštunica je naveo da je to, pored odbrane Kosova, drugi važan programski cilj Vlade .

Prema njegovim rečima, postoji opšta ocena o veoma uspešnom radu na ostvarivanju ovog cilja, pošto su se pregovori o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju odvijali na najbolji mogući način.

- Sada očekujemo odluku EU o parafiranju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju - dodao je Koštunica.

On je istakao da bi Srbija trebalo sve svoje raspoložive snage da usmeri na preporod društva u miru, i to kroz saradnju sa svetom, pre svega s EU, Rusijom i zemljama u okruženju.

Spremnost na saradnju, kako je dodao, ne sme značiti odricanje od sopstvenih nacionalnih i državnih interesa, i zato Srbija treba da vodi nezavisnu politiku koja pruža široke mogućnosti saradnje sa svim zemljama.

- Posebno je važno da sačuvamo vojnu nezavisnost, jer Srbija nema ni potrebe ni razloga da ratuje za tuđe interese. Ona može aktivno učestvovati u očuvanju regionalne i šire bezbednosti kroz različite oblike ravnopravne saradnje, što ne podrazumeva svrstavanje uz bilo koju vojnu organizaciju - objasnio je Koštunica.

Zato je DSS, kako je rekao, u svom programu jasno odredio da podržava pristupanje Srbije programu Partnerstvo za mir, ali je protiv pristupanja Srbije NATO.

- Pokušaji da se zalaganje za očuvanje državnih interesa putem vojne neutralnosti prikažu kao neprijateljski prema bilo kojoj zemlji ne mogu biti ni racionalni, ni dobronamerni. Te pokušaje vidimo kao izraz političke isključivosti, koja sve neistomišljenike proglašava za neprijatelje - naglasio je Koštunica.

Premijer Srbije ocenio je da je za zemlju izuzetno važna borba protiv organizovanog kriminala i korupcije, navodeći uspešno otkrivanje „duvanske“ i „naftne mafije“ i borbu protiv narkomafije.    [ antrfile ]

NE DAMO KOSOVO

Koštunica je rekao da Kosovo nikada neće biti nezavisna država, bez obzira na to kakvim pritiscima, uslovljavanjima i pretnjama Srbija bila izložena.

„Kosovo bi moglo biti nezavisna država samo ako bi to priznala Srbija, ili ukoliko bi Savet bezbednosti prekršio Povelju UN. Ceo svet dobro zna da niti će Srbija priznati nezavisnost Kosova, niti će SB prekršiti Povelju UN“, poručio je Koštunica.

To, prema njegovim rečima, znači da Kosovo neće biti nezavisna država i da nikada neće biti država članica Ujedinjenih nacija.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.