STOP DISKRIMINACIJI SRBA U BUJANOVCU: Sve funkcije Albancima, nema ćirilice, ulicama imena terorista!

Izvor: Večernje novosti, 23.Feb.2017, 17:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

STOP DISKRIMINACIJI SRBA U BUJANOVCU: Sve funkcije Albancima, nema ćirilice, ulicama imena terorista!

Srpska udruženja iz Bujanovca od vlade traže da zaustavi diskriminaciju UTVRĐIVANjE tačnih podataka o broju stanovnika i nacionalnoj strukturi Bujanovca prvi je zahtev Srba te opštine, nezadovoljnih odnosom države prema njihovim problemima. Najava dolaska predsednika Albanije Bujara Nišanija u njihov grad 3. marta budi zebnju da će se položaj srpskog naroda dodatno pogoršati. Udruženja koja okupljaju Srbe zahtevaju zato što hitniji popis, reviziju biračkog spiska >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << i kontrolu prijave boravka žitelja ove opštine. Jedino tako je, kako tvrde, moguće utvrditi tačan broj stanovnika Bujanovca i osujetiti plansko povećavanje broja stalno nastanjenih Albanaca. Svoje zahteve predstavnici Srba iz Bujanovca nedavno su uputili i Vladi Srbije, uz zahtev da se što pre sastanu sa premijerom Aleksandrom Vučićem. Od prvog čoveka izvršne vlasti, kako kažu, ne traže privilegije već samo ravnopravnost sa Albancima. - Tražili smo sastanak u želji da predsedniku Vlade prenesmo informacije o položaju srpskog naroda na jugu Srbije - kaže Aleksandar Popović iz Zavičajnog kluba Bujanovčana u Beogradu. - Međunacionalni odnosi u Bujanovcu ozbiljno su narušeni, a dodatno ih opterećuju sve učestalije spekulacije o razmeni teritorija sa Prištinom. Ovaj scenario prvi put je javno pomenuo Fatmir Hasani, sada narodni poslanik Partije za demokratsko delovanje još 2003, a njegova inicijativa do danas nije zvanično odbačena. Srbi iz Bujanovca svoje zahteve formulisali su u 10 tačaka, a tiču se, između ostalog, i nepravedne raspodele funkcija u javnim preduzećima, zaustavljanje albanizacije juga države i iseljavanje srpskog stanovništva. - Od vlade tražimo da donese program za zaustavljanje prinudnog iseljavanja nealbanskog stanovništva iz Bujanovca - navodi Svetislav Veličković iz bujanovačkog Odbora za ljudska prava. - Od ukupno 12 rukovodećih funkcija u gradu čak 11 zauzimaju Albanci. Ćirilica je proterana, kao i srpski jezik u komunikaciji sa lokalnom samoupravom. Toponimi su posebna priča, budući da je još 2014. doneta odluka kojom se sa uličnih tabli proteruju velikani srpske istorije i zamenjuju teroristima OVK. Srbi iz Bujanovca smatraju i da budžetska sredstva dobijaju gotovo samo Albanci, koji ih nenamenski troše isključivo na štetu srpskih naselja. PREBROJAVANjE SRBI iz Bujanovca tvrde da je na teritoriji ove opštine stalno naseljeno upola manje albanskog stanovništva nego što se zvanično procenjuje. Formalno se pretpostavlja da u Bujanovcu živi 23.600, dok aktivisti Pokreta za Bujanovac raspolažu podacima za svega 12.000 pripadnika ove nacionalne manjine. PREDSEDNIK ALBANIJE POZIV albanskom predsedniku uputila je opština Bujanovac, a dolazak u Beograd i susret sa državnim vrhom Srbije - nije u planu posete. Kako je kazao predsednik Skupštine opštine Bujanovac Jonuz Musliju, Nišani će se sresti isključivo sa albanskim političkim liderima Bujanovca i Preševa.

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

Srbi iz Bujanovca: Želimo da se sastanemo sa premijerom Vučićem

Izvor: BKTV News, 23.Feb.2017

Srbi opštine Bujanovac predali su danas zahtev u kojem su zatražili utvrđivanje tačnih podataka o broju stanovnika i nacionalnoj strukturi...Najava dolaska predsednika Albanije Bujara Nišanija u njihov grad 3. marta budi zebnju da će se položaj srpskog naroda dodatno pogoršati.Udruženja koja...

Nastavak na BKTV News...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.