ŠTO STE ZARAŽAVALI SEBE I OKO SEBE, GOTOVO JE: Oko 1.600 inspektora i milicajaca kreće u proveru klubova, kafića i građana

Izvor: SrbijaDanas.com, 17.Nov.2020, 00:33

ŠTO STE ZARAŽAVALI SEBE I OKO SEBE, GOTOVO JE: Oko 1.600 inspektora i milicajaca kreće u proveru klubova, kafića i građana

Komunalni inspektori i komunalni milicajci mogu da kontrolišu i sankcionišu nenošenje maske ili nepoštovanje fizičke distance u otvorenom i zatvorenom prostoru

Oko 1.100 komunalnih inspektora i 500 komunalnih milicajaca proći će najkasnije do 24. novembra obuku o novim ovlašćenjima koja su dobili prošlog petka kada su stupile na snagu izmene Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

Nakon te obuke komunalni inspektori i milicajci moći će još efikasnije >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << da sprovode mere Kriznog štaba što, između ostalog, znači kažnjavanje svakog ko ne nosi masku u zatvorenom prostoru ili ne poštuje fizičku distancu.

Prvog vikenda nakon što je stupio na snagu takozvani korona zakon komunalni inspektori i milicajci bili su na terenu zajedno sa sanitarnim inspektorima. Recimo, u Beogradu su u noći između subote i nedelje kontrolisali oko 150 objekata, a pojedine i zatvorili zbog nepoštovanja protivepidemioloških mera. Tako su stavili katanac na kafić "Mag" u Karađorđevoj ulici. Ipak, pravi obračun komunalnih inspektora i milicajaca sa neodgovornima u borbi protiv pandemije kovida-19 očekuje se tek kada "komunalci" u organizaciji Ministarstva zdravlja prođu obuku o novim ovlašćenjima na osnovu izmena zakona.

U Ministarstvu zdravlja ističu da će sve pripreme u vezi sa obukom komunalnih inspektora i milicajaca biti završene brzo.

- Aktivnosti oko organizacije obuka krenule su tokom vikenda i podeljene su u tri grupe. Prvo se radi evidencija i registracija lokalnih komunalnih inspektora i komunalnih milicajaca na sajtu Nacionalne akademije za javnu upravu i u dokumentaciji načelnika upravnih okruga. Drugo, formiran je programski odbor koji pravi program obuke i pratećih materijala. Treće, definiše se raspored obuke i za prevače i za polaznike - naglašavaju u Ministarstvu zdravlja, koje je i predložilo usvojene Izmene zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

Kako kažu u ovom Ministarstvu, obuka za sve komunalne inspektore i milicajce biće završena u narednih osam dana.

- Raspored obuke biće određen prema prioritetima. Beograd će prvi proći obuku zbog najteže epidemiološke situacije. Inače, planirano je da obuka traje pet radnih dana za ukupno oko 1.100 komunalnih inspektora i 500 komunalnih milicionera širom Srbije. Rok za završetak svih obuka je 24. novembar - podvlače u Ministarstvu zdravlja.

Kako je već pisano, izmenama zakona komunalni inspektori i komunalni milicajci mogu da kontrolišu i sankcionišu nenošenje maske ili nepoštovanje fizičke distance u otvorenom i zatvorenom prostoru.

To konkretno znači da komunalni milicajac ili gradski komunalni inspektor (turistički, ekološki, tržišni…) može da napiše na licu mesta kaznu od 5.000 dinara svakome ko, recimo, u zatvorenom prostoru ne nosi masku ili ne poštuje propisanu fizičku distancu.

Takođe, gradski komunalni inspektor ili komunalni milicajac može na licu mesta da piše kaznu pravnom licu ukoliko, primera radi, u ugostiteljskom objektu ne postoji dovoljan razmak između stolova ili u odnosu na kvadraturu ima više gostiju nego što je dozvoljeno. Novčane sankcije za pravno lice se kreću od 50.000 do 300.000 dinara.

Inače, gradski komunalni inspektori i komunalni milicajci nemaju izmenama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti sva ovlašćenja sanitarnih inspektora, već samo ona koja ne zalaze u struku medicine.

To znači da će sankcionisati one prekršaje protivepidemioloških mera koje su vidljive i okom laika. Primera radi, moći će da kažnjavaju i noćne klubove zbog organizovanja žurki gde je, odmah na prvi pogled, jasno da niko ne nosi ni masku niti poštuje fizičku distance u šta su se nedavno uverili i novinari "Blica".

Ako se ima u vidu da samo u Beogradu ima oko 370 komunalnih milicajaca i da je u prethodna tri meseca u akcijama kontrole protivepidemioloških mera učestvovalo 53 različtih gradskih inspektora u prestonici jasno je da će republički sanitarni inspektori sada imaju veliko pojačanje. Podsećanja radi, gradski inspektori do sada su mogli da kažnjavaju samo zbog nepoštovanja radnog vremena i to na osnovu Zakona o ugostiteljstvu.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.