STIŽU NAM PAKLENE VRUĆINE! Od ovog datuma u Srbiju dolazi VRELI TALAS IZ AFRIKE

Izvor: SrbijaDanas.com, 18.Jun.2023, 17:21

STIŽU NAM PAKLENE VRUĆINE! Od ovog datuma u Srbiju dolazi VRELI TALAS IZ AFRIKE

Naredne nedelje ovi dani biće najtopliji.

Nakon veoma kišnog i nestabilnog dosadašnjeg dela juna sa poplavama i bujicama, pred nama je prvi toplotni talas ove godine.

Vazdušni pritisak u prizemlju u daljem je porastu, a Srbija će narednih dana biti pod uticajem prostranog termičkog grebena sa jugozapada, koji će se po visini prostirati sa Mediterana preko našeg područja. U sklopu njega do Srbije će pristizati veoma topla vazdušna masa, poreklom sa severa >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Afrike, dok će pod uticajem anticiklona sa centrom iznad Apeninskog poluostrva biti sunčano.

U Srbiji već u ponedeljak pravi letnji dan, u mnogim predelima očekuje se i prvi tropski dan ove godine, jer bi temperatura dostigla ili prešla 30°C.

Dakle, u ponedeljak će biti sunčano, maksimalna temperatura biće od 27 do 31°C, u Beogradu do 30°C, a blago rashlađenje donosiće pojačan severozapadni vetar.

U utorak i u sredu biće još toplije, maksimalna temperatura u većini predela biće iznad 30°C.

Očekuje se sunčano, samo se ponegde u brdsko-planinskim predelima očekuje jači razvoj oblačnosti i ređa pojava pljuskova sa grmljavinom.

Vrlo slično vreme nastaviće se i tokom četvrtka i petak, a ujedno će četvrtak i petak biti i najvreliji dani u ovom toplotnom talasu, jer će se maksimalna temperatura kretati od 32 do 35°C, lokalno i do 36°C.

Narednih dana zbog vedrog vremena, u periodu od 10 do 16 časova očekuju se veoma visoke vrednosti UV zračenja sa vrednostima i preko 8, pa se bez adekvatne zaštite ne treba izlagati duže od 10 do 15 minuta. U periodu od 9 do 17 časova preporučuje se i izbegavanje boravka na suncu i zbog opasnosti od toplotnog udara.

Inače, narednih dana se zbog vrlo visokih temperature i povećanog isparavanja zbog prethodnih obilnih pljuskova i poplava, očekuje i veoma sparno, pa će biti vrlo neugodno.

Prema trentunim prognozama već u petak se očekuje destabilizacija atmosfere, pa će naredni vikend doneti pad temperature za oko osam stepeni, uz lokalne pljuskove sa grmljavinom, a jugoistočni vetar biće u skretanju na severozapadni.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.