STIŽE SIBIRSKA ZIMA! Meteorolog najavio ledeni talas iz Rusije, ali hladnoća nije najgore što će pogoditi region, OVO TEK DOLAZI

Izvor: SrbijaDanas.com, 03.Jan.2024, 15:19

STIŽE SIBIRSKA ZIMA! Meteorolog najavio ledeni talas iz Rusije, ali hladnoća nije najgore što će pogoditi region, OVO TEK DOLAZI

Spremite svoje najtoplije jakne.

Meteorolog Ivan Ristić tvrdi da u Srbiju stiže hladan talas, kao i da će doći do osetnog zahlađenja i formiranja snežnog pokrivača.

Kada je ova zima u pitanju, Ristić kaže da će u petak doći do totalnog preokreta na evropskom kontinentu, prekinuće se serija talasa sa zapada i počeće da pristiže hladan vazduh iz Rusije.

- U noći između nedelje i ponedeljka možemo očekivati >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << osetno zahlađenje, pad temperature i sneg i stvaranje snežnog prekrivača - rekao je Ristić.

Komentarišući zemljotres u Japanu, Ristić je rekao da su oni sada imali sreću što nakon prvog udara nisu imali jače naknadne zemljotrese, kao što je to bilo u Turskoj.

- To je zapravo sreća u nesreći, inače bi bilo mnogo više žrtava. Oni na tri načina vode gradnju, čak dodaju i neke amortizere u blokove. Najbolja metoda koja se sada pokazala, jeste da se umesto temelja napavi nešto što bi moglo da amortizuje vertikalne talase - rekao je Ristić.

Kako kaže, ti vertikalni talasi moraju da se pretvore u ljuljanje, jer ako idu gore dole, ona se sve ruši.

- Japan je dosta trusno područje, imaju po 1500 jačih zemljotresa godišnje, oni imaju i obuku od malena, kada krenu u školu, oni vežbaju kako da se ponašaju u slučaju zemljotresa - rekao je Ristić.

On je rekao da je problem što se ljudi naviknu na zemljotrese, pa onda kada se dogodi budu opušteniji nego što bi trebalo.

Kada je nuklearka koja se nalazi u tom području u pitanju, Ristić kaže da se one uvek grade pored vode, reke, mora ili okeana, pa mogu biti izložene cunamiju.

Kada je situacija u regionu u pitanju, Ristić kaže da Bosna i Hrvatska obično budu krajem decembra aktivne. Dodaje da sada ide smirivanje, ali da je proleće najopasije za region stare Jugoslavije.

- Svi jači zemljotresi su se desili na proleće - rekao je Ristić.

Izvor: Srbija Danas/Pink

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.