STIŽE PETAR I DONOSI HAOS Očekuju se grmljavinske nepogode, a ovi delovi su prvi na udaru

Izvor: SrbijaDanas.com, 04.Avg.2023, 23:39

STIŽE "PETAR" I DONOSI HAOS Očekuju se grmljavinske nepogode, a ovi delovi su prvi na udaru

Pogoršanje se očekuje od podneva u subotu, 05. avgusta do ranih jutarnjih sati u nedelju, a biće praćeno jakim kišama i nevremenom sa munjama i gradom.

Nacionalna meteorološka služba Grčke, izdala je danas bilten o pogoršanju vremena u vanrednim situacijama prema kome se očekuje da će vremenski sistem nazvan "PETAR“, kako ga je nazvala italijanska meteorološka služba, a koji se kreće ka istoku prouzrokovati privremeno pogoršanje vremena u oblastima zapadne >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << i severne Grčke.

Pogoršanje se očekuje od podneva u subotu, 05. avgusta do ranih jutarnjih sati u nedelju, a biće praćeno jakim kišama i nevremenom sa munjama i gradom.

Crveni metoalarm biće upaljen na Krfu, Paksosu, Pargi, Sivoti i Prevezi.

Od subote u podne, severni Jonski deo, Epir, deo zapadne Makedonije i zapadne Steree , a od kasno popodne severozapadni Peloponez, zapadna i severna Tesalija i centralna Makedonija biće pogođeni nevremenom.

Generalni sekretarijat civilne zaštite Ministarstva za klimatsku krizu i civilnu zaštitu, obavestio je relevantne vladine agencije koje su uključene, kao i regione i opštine u zemlji, kako bi se pojačala pripravnost civilne zaštite i kako bi se odmah suočili sa posledicama teških vremenskih pojava.

Takođe, Generalni sekretarijat preporučuje građanima da budu posebno oprezni, preduzimajući mere zaštite od rizika koji proizilaze iz teških vremenskih pojava.

Konkretno, u oblastima gde se očekuju jake padavine, oluje ili olujni vetrovi, potrebno je osigurati predmete koji mogu prouzrokovati štetu ili povredu.

Preporuka je da oluci i slivnici kuća nisu zapušeni i da ispravno rade, da se izbegava prelaženje bujica i potoka, pešice ili vozilom, tokom nevremena i padavina, ali i nekoliko sati nakon završetka, rad na otvorenom i aktivnosti u morskim i priobalnim područjima tokom loših vremenskih prilika, posebno rizika od udara groma, se ne preporučuju.

Kako se navodi, grad može biti veoma opasan i za životinje.

Takođe, ljudi treba da izbegavaju da prolaze ispod velikog drveća, postavljenih znakova i delova gde se laki predmeti (saksije, razbijeno staklo,...) mogu odvojiti i pasti na zemlju, posebno ispod balkona.

Za sve one koji će nevreme dočekati u svojim domovima, preporučuje se da isključe televizore, da ne dodiruju električne uređaje, kao i vodovodne cevi, jer su dobri provodnici struje.

Ukoliko vas nevreme zatekne u kolima preporuka je da se automobil parkira što dalje od drveća koje bi moglo pasti na njega.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.