STIŽE NAGLO ZAHLAĐENJE Meteorolog upozorava: U ovom delu Srbije temperatura će pasti i do 30 stepeni u odnosu na utorak

Izvor: SrbijaDanas.com, 27.Jul.2023, 21:31

STIŽE NAGLO ZAHLAĐENJE Meteorolog upozorava: U ovom delu Srbije temperatura će pasti i do 30 stepeni u odnosu na utorak

Srbija je u poslednja dva dana bila pod uticajem ciklona, koji se svojim centrom premeštao preko našeg područja.

U utorak je naša zemlja bila u prednjem delu ciklona, uz snažna južna strujanja i temperature i do 39°C.

Upravo su Dimitrovgrad i Leskovac tog dana bili najvreliji sa 39°C, dok se u petak ujutro ponedge očekuju čak 30 stepeni niže temperature u odnosu na pre dva dana, piše meteorolog Đorđe Đurić u vremenskoj prognozi.
>> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com <<
U sredu se centar ciklona izmestio preko Srbije dalje na istok, pa smo se nalazili u zadnjem delu ciklona, što je nakon prodora hladnog fronta dovelo i prodora osetno svežije vazdušne mase, a maksimalne temperature su opala za 10 do 15 stepeni. Ciklon i hladni front doneli su Srbije i pljuskove sa grmljavinom i lokalne nepogode.

Danas su ciklon i hladni front odmakli istočnije od našeg područja, ali Srbija i dalje ostaje pod sistemom severnog strujanja, uz priliv svežije vazdušne mase sa severa. Očekuje se smena i sunčanih intervala, a maksimalna tempeatura biće od 22 do 26°C, u Beogradu do 24°C.

U noći ka petku u svim predelima Srbije očekuje se vedro i vrlo sveže, pa će u petak u mnogim predelima Srbije jutro biti hladno, u dolinama i kotlinama sa maglom.

Minimalna temperatura na jugu, jugoistoku i zapadu Srbije spustiće se ispod 10°C, pa će gradovi poput Dimitrovgrada i Leskovca meriti "samo" 9°C, što će biti čak 30 stepeni niža temperatura u odnosu na utorak popodne.

I u ostalim predelima Srbije minimalne temperature biće niske za sredinu leta i kretaće se uglavnom od 10 do 14°C, što su uglavnom za oko 25 stepeni niže temperature u odnosu na utorak. Beograd će sa 15°C imati najtoplije jutro, ali i 20 stepeni nižu tempertauru u odnosu na utorak.

Još hladnije jutro biće iznad 1.000 metara nadmorske visine, pa će Sjenica i Kopaonik meriti 4-5°C.

I tu nije kraj velikim oscilacijama u temperaturi.

Nakon vedrog i hlandog jutra, tokom dana biće sunčano, uz pravo letnje vreme. Očekuje se priliv osetno toplije vazdušne mase sa Mediterana, pa će tokom dana temperature u Srbiji biti ponegde i za 20 stepeni više u odnosu na jutro i kretaće se od 28 do 30°C.

Još toplije nastaviće se tokom vikenda, uz temperature za vikend preko 30°C, u nedelju i do 35°C. U nedelju pred kraj dana pogoršanje vremena sa pljuskovima i grmljavinom, pa će u ponedeljak biti svežije za oko sedam stepeni.

Dakle, usled veoma velikih oscilacija temperatura, ovih dana preporučuje se povećan oprez, jer velike razlike mogu da utiču ne samo na ljude već sa svojim zdrastvenim problemima, već i na potpuno zdrave ljude, upozorava Đurić.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.