STIGLE UCENE IZ BRISELA:  Srbija će morati da se povuče iz bilateralnih sporazuma o slobodnoj trgovini

Izvor: SrbijaDanas.com, 25.Okt.2019, 16:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

STIGLE UCENE IZ BRISELA: "Srbija će morati da se povuče iz bilateralnih sporazuma o slobodnoj trgovini"

Ili Evropa, ili Rusija.

Na dan kada premijerka Srbije Ana Brnabić u Moskvi potpisuje Sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Evroazijske unije, iz Brisela i zvanično ukazuju da Srbija može da bude deo sporazuma sa drugim zemljama i organizacijama, sve dok ne postane clanica EU.

- Na dan ulaska u EU Srbija će morati da se povuče iz bilateralnih sporazuma o slobodnoj trgovini - izjavila je portparolka EU Maja Kocijančič.

Kocijančič je, početkom >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << nedelje, objasnila da EU "pažljivo prati" situaciju oko ulaska Srbije u slobodnu trgovinsku zonu sa Rusijom, Belorusijom, Kazahstanom, Jermenijom i Kirgistanom.

Ona je dodala i da je EU u stalnom "političkom i trgovinskom dijalogu" sa srpskim vlastima.

- Srbija može da ulazi u sporazume sa drugim zemljama i organizacijama pre ulaska u EU. U okviru pristupnih pregovora Srbija se obavezala da će se na dan ulaska u EU povući iz svih bilateralnih trgovinskih sporazuma - izjavila je Kocijančič.

Ona je objasnila i da u pitanju nije nikakav "novi uslov" već opšte pravilo koje važi za sve kandidatske zemlje koje žele članstvo u EU.

Bez obzira na ulazak Srbije na slobodno trgovinsko tržište Evroazijske unije u Briselu naglašavaju da EU i dalje ostaje najvažniji trgovinski partner Srbije, sa 63 procenta ukupne trgovine uz "zadovoljavajući rast i dinamiku".

- Trgovina sa Rusijom iznosi manje od 10 procenata ukupne srpske trgovine dok su evropske investicije u Srbiji deset puta veća od ruskih - navode u Evropskoj komisiji.

Iz Brisela i ovim povodom još jednom podsećaju na obavezu Srbije da se tokom pristupnih pregovora usklađuje sa Zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU.

Premijerka Ana Brnabić potpisaće danas u Moskvi Sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Evroazijske ekonomske unije (EAEU) koji će zameniti postojeće bilateralne sporazume sa Rusijom, Belorusijom i Kazahstanom i proširiti zonu slobodne trgovine i na Jermeniju i Kirgistan, što obuhvata tržište od oko 185 miliona ljudi.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.