STIGAO NALAZ VEŠTAKA-BALISTIČARA: Masakr u Ribnikaru sada izgleda još JEZIVIJE

Izvor: SrbijaDanas.com, 03.Jun.2023, 21:57

STIGAO NALAZ VEŠTAKA-BALISTIČARA: Masakr u Ribnikaru sada izgleda još JEZIVIJE

Bio je izuzetno precizan. Nije ga poremetila ni vriska dece u učionici, navodi izvor iz istrage.

Balističari koji se bave istragom zločina u Oglednoj osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar koji je počinio učenik sedmog razreda Kosta Kecmanović (13), pre tačno mesec dana, došli su do zaključka da je dečak bio obučen da ubija kao vrhunski specijalac.

Do šokantnih podataka došlo se preciznim merenjem i razotkrivanjem uglova pod kojima je maloletni ubica rešetao >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << decu i ispalio smrtonosne hice u devetoro drugara i radnika obezbeđenja Dragana Vlahovića, a ranio nastavnicu istorije Tatjanu Stevanović i još petoro dece.

- Dečak je iz donjeg rakursa pucao u čuvara, koji je stajao ispred ili sedeo ispred njega. To se i dalje veštači, ali, u svakom slučaju, mnogo je teško pogoditi metu iz tog položaja. I najboljima može da se omakne i da promaše, a Kosta je posle čuvara Vlahovića upucao i tri devojčice, tu na hodniku i to s razdaljine ne manje od devet metara, a moguće i do 12 metara. Pucao je i bio izuzetno precizan. Nije ga poremetila ni vriska dece u učionici, a ni ruka mu nije zaigrala budući da je profesionalno pucao u serijama - objasnio je iz istrage.

Ovim je potvrđeno i pisanje da je dečak-ubica vežbao gađanje uz oca, koji je takođe u pritvoru zbog sumnje da je omogućio sinu da koristi oružje jer ga nije držao pod ključem, kao i da je dečaka, protivno zakonu, vodio u streljanu i da trenira ersoft. Stručnjaci za oružje saglasni su da je dečak-ubica obučavan profesionalno.

- On nije mogao steći iskustvo nakon tri posete streljani da s takvom preciznošću ubija drugove, kao što je to učinio - rekla je Ana Simonović, stručnjak za oružje.

Kako je precizirala Simonovićeva, koja ima sertifikate za rukovanje gotovo svim vrstama vatrenog oružja, dečak je prošao obuku, ali ne u streljani, već je aktivno trenirao ersoft, odnosno vojnotaktičku simulaciju, a to je koristio za svrhe ovog zločina.

- Otac je dečaka vodio na treninge ersofta i zajedno su vežbali "antistres igru današnjice" - istakla je Simonovićeva.

Objašnjenja radi, treninzi ersofta, baš kao što je to slučaj i s pejntbolom aktivnostima, podrazumevaju simulaciju borbi s autentičnim oružjem i vojnom taktikom. Na treninzima se koriste pištolji i puške koji su izvrsna replika pravog oružja, a napunjeni su kuglicama veličine 6 mm, koje se prave od plastike.

Osim oca, koji je zvanično osumnjičen u istrazi zločina, i majka dečaka je saslušavana u vezi sa sumnjom da je zanemarivala dete i zlostavljala ga. Ona je ove navode negirala i predložila sudu da ispita sinovljeve predavače, a pre svih, psihologa i pedagoga zaposlenih u školi.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.