Izvor: B92, 12.Nov.2001, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"STEPEN MEDJUNACIONALNOG NEPOVERENJA JE PRILICNO VELIK"

Beograd -- Na konferenciji za novinare povodom otvaranja trodnevnog omladinskog kampa na kome ucestvuju mladi Albanci i Srbi iz opstina Medvedja, Bujanovac i Presevo savezni ministar za nacionalne i etnicke zajednice Rasim Ljajic izjavio je da se na jugu Srbije redovno vrse istrazivanja javnog mnjenja tokom kojih se ispituju odnosi medju zajednicama, javlja Radio B92. Rezultati drugog istrazivanja su bolji od prvog ali lose je to sto se i dalje pokazuje znacajan stepen nepoverenja medju zajednicama >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i stepen verovanja manjina u drzavu u kojoj zive.

Navodeci neke rezultate Ljajic je rekao: "Prvo, ispitivali smo stepen etnicke rodne distance, i to ispitivanje pokazuje da u 7 odsto slucajeva ispitanici albanske nacionalnosti bi odobrili svome detetu da zasnuje brak sa Srbinom ili Srpkinjom, a u 3 odsto slucajeva ispitanici srpske nacionalnosti bi odobrili svome detetu da zasnuje brak sa Albancem ili Albankom. Stepen medjunacionalnog nepoverenja takodje je prilicno velik, ali znacajno manji nego u istrazivanju koje smo radili u januaru mesecu.

Tada smo imali 73 posto Albanaca i 71 posto Srba koji su odgovorili da tesko mogu biti iskreni prijatelji sa osobom koja nije njihove nacionalnosti. Ovo istrazivanje pokazuje da 56 posto Albanaca i 49 posto Srba odogovaraju pozitivno na ovo pitanje", rekao je Ljajic.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.