STEFAN POBEDIO OPEKOTINE

Izvor: Kurir, 23.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

STEFAN POBEDIO OPEKOTINE

Posle šest meseci lečenja u Palermu, Stefan Stajić, koji je pre osam meseci preživeo udar struje od 25.000 volti, vratio se u Srbiju

BEOGRAD - Trinaestogodišnji Stefan Stajić, koji je pre osam meseci doživeo najteže opekotine udarom struje od 25.000 volti, moći će, posle rehabilitacije u narednih nekoliko meseci na Vojnomedicinskoj akademiji (VMA) u Beogradu, da se vrati svakodnevnom životu.

Hirurg na VMA Jefta Kozarski kaže da se Stefan prekjuče, posle šest >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << meseci lečenja, vratio iz Centra za opekotine i plastičnu hirurgiju u Palermu, u Italiji, i da su njegovi poslednji zdravstveni nalazi dobri, te da je počela i fizikalna terapija.

- Stefan može sam da sedi, pomalo ustaje, teško i uz pomoć osoblja može da hoda, a sad je najvažnije da se kvalitetno hrani i ojača - naveo je Kozarski.

Stefan je prisutnima rekao da je srećan što se vratio u svoju zemlju, „koja je bolja od Italije“.

Dečak je 26. aprila ove godine, prelazeći železnički most, štapom za pecanje dotakao dalekovod, doživeo strujni udar i zadobio opekotine, koje su zahvatile 70 odsto površine tela. Nesreća se desila u Nišu, u koji je Stefan sa majkom izbegao iz Đakovice. Njegov otac Tomislav ubijen je na Kosovu 1999. godine.

Stefan je po nesreći iz niške bolnice prebačen na VMA, gde mu je obavljeno sedam transplantacija kože, a na čelu tima koji je brinuo o njemu bio je doktor Kozarski. Prema rečima doktora, dečak je u Palermo prebačen s nekoliko bakterija i sepsom, koja je tamo, njihovim lekovima, za mesec dana sanirana.

- Stefanu je, primenom nove tehnologije, 98 odsto tela pokriveno kožom, a ostale površine, koje su veličine njegove šake, mali su i razasuti ožiljci i rane po telu - pojasnio je Kozarski.

Dečak je na kliniku u Palermu smešten zahvaljujući humanitarnoj organizaciji Naša Srbija, a u svemu je značajnu ulogu odigrala i supruga predsednika Srbije Tatjana Tadić, koja je povodom Stefanovog lečenja uspostavile kontakt s italijanskom ambasadom u Beogradu.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.