Izvor: B92, 01.Jan.2001, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

STEDNJA U STRANIM BANKAMA

Guverner Mladjan Dinkic je nedavno najavio dolazak stranih banaka u nasu zemlju. "Banke dolaze tamo gde ima novca, a u slucaju Jugoslavije taj novac je u slamaricama i carapama gradjana", komentari su domacih ekonomista. Procenjuje se da gradjani Srbije negde po kucama poseduju izmedju dve i sedam milijardi dolara. Profesor beogradskog Ekonomskog fakulteta, Jovan Rankovic, ne sumnja da je kucna stednja nasih gradjana meta stranih banaka. "Glavni izvor deviznog bogatstva nasih ljudi su inostrane >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << penzije i pomoc rodjaka iz inostranstva", kaze Rankovic. "Onda ce oni kreditira stoga svoje investitore koji su zainteresovani za prezuimanje ili kupovinu nasih firmi i od toga se moze imati velika korist od puteva i kanala za dotok potrebnog kapitala nasoj privredi u cilju dokapitalizacije i sanacije. Po tom osnovu, smatra se, priliv kapitala je oko 200 miliona maraka mesecno, a na godisnjem nivou to je vise od celokupnog izvoza SRJ i upravo poslednjih 10 godina mi zivimo zahvaljujuci tome. Dakle, ono sto dodje iz inostranstva po osnovu penzija i doznaka, to odgovora bruto platama svih zaposlenih u SRJ u privredi, a to je milion i po ljudi", kaze Rankovic za B92.

"Ne verujem da ce se bas svaki gradjanin odluciti za stednju iskljucivo u stranoj banci. Polazim od sebe. Ja bih se odlucio i za domacu banku ukoliko ima shemu zastite uloga", kaze bankarski konsultant Branko Zivkovic. "To znaci da kad banka bankrotira, onda posledice trpe vlasnici i veliki depozitari, a mali depoziti se isplacuju", kaze Zivkovic za B92.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.