STAVLJENI U KOVČEG I ŽIVI BAČENI U DUNAV: Sutra je praznik velikih mučenika i danas u ponoć treba da uradite jednu bitnu stvar!

Izvor: SrbijaDanas.com, 25.Jan.2021, 22:49

STAVLJENI U KOVČEG I ŽIVI BAČENI U DUNAV: Sutra je praznik velikih mučenika i danas u ponoć treba da uradite jednu bitnu stvar!

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici sutra obeležavaju Svete Ermila i Stratonika, svece koji su živeli u Singidunumu, odnosno na području današnjeg Beograda.

Stradali su 314. ili 315. godine, a na smrt ih je osudio car Licinije, tadašnji vladar Istočnog Rimskog carstva.

Tropar (glas 4):

Mučenici Tvoji Gospode, u stradanju svome su primili nepropadljivi venac, od Tebe Boga našega, jer imajući pomoć Tvoju mučitelje pobediše, a razoriše >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << i nemoćnu drskost demona: Njihovim molitvama spasi duše naše. 

Prema tekstu žitija, Ermil je bio đakon u Singidunumu i zbog vere je dopao u zatvor. Lično ga je isleđivao sam car, ali je Ermil ostao čvrst i nepokolebiv u hrišćanskoj veri. U toku njegovog sudskog isleđivanja  čuvar zatvora, vojnik Stratonik, koji je takođe bio hrišćanin, otvoreno i javno pridružio u stradanju svom prijatelju Ermilu.

Obojica su potom zajedno pretrpeli velika mučenja. Osuđeni su na istu smrt: stavljeni su u isti kovčeg i živi bačeni u reku Dunav.

Posle tri dana voda je izbacila njihova tela na desnu obalu Dunava, na 18 stadija nizvodno od Singidunuma. Hrišćani su našli njihova tela, svečano sahranili, a kasnije je na njihovom grobu sagrađen hram njima posvećen.

Na ikoni se slikaju zajedno kako drže krst u ruci kao znamenje patnje koju su pretrpeli.

Ovaj dan se praznuje i kao Pretprazništvo Bogojavljanja, pa se u nekim delovima Srbije verovalo da uoči ponoći, kao i za Bogojavljanje, valja pomoliti se ovim mučenicima.

Veruje se da moć ovih svetitelja čini čuda, te da je pred nama posebna noć kada se svaka želja ispunjava.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.