Izvor: SrbijaDanas.com, 29.Jan.2023, 20:19

STARI SRPSKI VINOGRADI ČUVAJU BLAGO: Otkriveno 11 novih, autohtonih sorti vinove loze za koje do sada svet nije znao (VIDEO)

Projekat je pokrenuo Biološki fakultet Univerziteta u Beogradu

U vinogradima širom Srbije otkriveno je 11 novih, autohtonih sorti vinove loze za koje do sada svet nije znao. Ovo otkriće samo je deo velikog projekta "Valorizacija genetskih resursa vinove loze u Srbiji, genomski pristup za vinogradarstvo 21. veka".

U Srpskoj akademiji nauka i umetnosti predstavljeni su rezultati studije o genomskoj karakterizaciji starih sorti vinove loze u vinogradima Srbije >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << i utvrđivanju njihove autohtonosti. Naučnici, koji su radili na ovom istraživanju, su u emisiji Eko perspektive - Vinogradarstvo 21. veka, svedočili o izuzetnim otkrićima i blagu koje čuvaju stari srpski vinogradi.

, a u njemu su učestvovale brojne institucije; Poljoprivredni fakulteti iz Beograda i Novog Sada, Institut za multidisciplinarna istraživanja u Beogradu, Departman za biologiju i ekologiju Prirodno- matematičkog fakulteta u Novom Sadu, a deo istraživanja obavljen je na Institutu za vino i vinovu lozu Univerziteta u La Riohi u Španiji. Direktor čuvene institucije, prof. dr Hoze Martinez Zapater, prezentovao je rezultate istraživanja i za gledaoce RTS objasnio kako prošlost može da trasira put budućnosti zahvaljujući primeni najsavremenijih genomskih tehnologija.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.