STANJE MAKSIMALNE PRIPRAVNOSTI! Vojna hunta u Nigeru izdala naredbu svim trupama, neće dozvoliti IZNENAĐENJA

Izvor: SrbijaDanas.com, 26.Avg.2023, 15:49

STANJE MAKSIMALNE PRIPRAVNOSTI! Vojna hunta u Nigeru izdala naredbu svim trupama, neće dozvoliti "IZNENAĐENJA"

Sprema se oluja!

Vojna hunta, koja je preuzela vlast nakon puča u Nigeru, naredila je oružanim snagama da budu u stanju najviše pripravnosti, pozivajući se na povećanu pretnju od napada, prema internom dokumentu koji je izdao načelnik odbrane.

U dokumentu, koji je danas objavljen na internetu, navodi se da će naredba o maksimalnoj pripravnosti omogućiti snagama da adekvatno reaguju u slučaju bilo kakvog napada i "izbegnu iznenađenje".

>> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << />- Sve više se osećaju pretnje agresijom na nacionalnu teritoriju - navodi se u saopštenju.

Asocijacija zemalja Zapadne Afrike – Ekovas (ECOWAS) odmah pošto se dogodio puč u Nijameju 26.jula odlučno se stavila na stranu oborenog lidera Nigera Mohameda Bazuma. Ekovas je saopštio da je spreman za vojnu intervenciju u Nigeru, čim se naredi, u više navrata, a posebno nakon dvodnevnog samita u Akri, Gana, 17/18. avgusta.

Četiri dana posle puča, 30. jula, Ekovas je čelnicima vojne uprave u Nigeru dao rok od sedam dana da vrate prethodnog predsednika Bazuma. U suprotnom, osim sankcija najavljena je upotreba sile.

U petak je Ekovas je umanjio značaj ove pretnje i rekao da je „odlučan da napravi korak nazad kako bi se prilagodio diplomatskim naporima“, iako je intervencija ostala jedna od opcija za stolom.

Paralelno, vojna uprava Nigera ovlastila je vojske Malija i Burkine Faso da deluju na prostoru te zemlje.

General Abdurahman Tčijani, prvi čovek Nigera, potpisao je izvršna naređenja u tom smislu "u slučaju agresije". Čelnici dve zemlje objavili su prethodno da će napad Ekovasa na Niger tretirati kao čin rata protiv njihovih država.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.