STALNO NAM PRETE Dačić kritikovao izjavu Kurtija pa jasno poručio: Srbija ne želi zaoštravanje odnosa ALI...

Izvor: SrbijaDanas.com, 01.Sep.2023, 17:42

STALNO NAM PRETE Dačić kritikovao izjavu Kurtija pa jasno poručio: "Srbija ne želi zaoštravanje odnosa ALI..."

Jasna poruka ministra spoljnih poslova Srbije.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, komentarišući izjavu kosovskog premijera Aljbina Kurtija da za njega ne važi Briselski sporazum, poručio je da Kurti ne može da daje takve izjave, a da ga niko ne kažnjava i dodao da su razgovori vođeni 2012. na temelju statusne neutralnosti, a da sada pokušavaju da nateraju Srbiju da prizna nezavisnost Kosova kroz razne indirektne metode.

- Za nas je to neprihvatljivo. >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Mi ne možemo ići dalje ukoliko se ne sprovede ono što je potpisano. Gde je tu odgovornost EU i gde je sada Ketrin Ešton? Gde će biti Šolc i Makron za pet godina? A nama će ostati sve što smo uradili po pitanju Kosova, to su mnogo ozbiljnije stvari od dnevno političkih izjava - istakao je Dačić.

Dodaje da Srbija ne želi zaoštravanje odnosa na Kosovu, ali da sa Kosova stalno prete.

- Sada prete da će poslati vojsku na sever Kosova i opet niko ništa, zastave velike Albanije se viore u Tetovu i opet niko ništa da reaguje - naglašava.

Osvrćući se na potencijalno članstvo Srbije u EU, Dačić kaže da nije sporno niti upitno da Srbija želi da postane članica EU.

Dodaje da se provlači drugo pitanje, a to je zašto je Velika Britanija izašla iz EU.

- Njihov stav je bio da to nije u skladu sa njihovim nacionalnim interesima. Island je odustao od članstva EU jer su procenili da to ne odgovara njihvoim ekonomskim interesima, a pre svega zbog ribolova. Švajcarska uopšte ne želi, takođe i Norveška nije članica EU - ukazao je Dačić.

Dodaje da su to bogate zemlje koje imaju svoje interese.

- Mi tu nemamo nikakve dileme, ali kada je reč o svemu tome mi moramo da se ponašamo kao ozbiljna i odgovorna zemlja, a to je da vidimo gde je tu naš nacionalni i državni interes, odnosno šta su uslovi da budemo članovi EU. Nigde nije tačno zapisano da Srbija mora da prizna Kosovo, zato i kažem, neka nam kažu šta mi tačno treba da uradimo. Ako pratimo to što su oni zapisali, onda bi naš put zavisio isključivo od reformi, pregovora i s druge strane mi nemamo nikakvu odgovornost ako se razgovor sa Prištinom ne odvija onako kako neko očekuje - naveo je šef srpske diplomatije.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.